Provincie grijpt in bij herindeling Noord-Groningen

De provincie Groningen neemt de regie in handen bij het herindelingsproces in Noord-Groningen.
Tot nu toe hebben de zeven gemeenten zelf de ruimte gekregen om met een herindelingsvariant te komen, maar afgelopen vrijdag werd duidelijk dat ze er niet uit komen.

Belang van de inwoners

Gedeputeerde Patrick Brouns: 'Het is moeilijk gebleken om boven de eigen gemeentegrenzen uit te stijgen en om aan het belang van de inwoners te denken. Nu ligt er een bovenregionale opgave, waarbij de provincie aan zet is'.

Teleurstellend

Volgens Brouns erkennen alle zeven Noord-Groningse gemeenten dat ze alleen niet in staat zijn om de grote problemen in het gebied aan te pakken. Het gaat dan om de aardbevingen, de krimp en de sociaal-economische situatie. 'Als je na drie jaar praten nog niet nader tot elkaar bent gekomen, dan is dat wel heel erg teleurstellend', aldus de gedeputeerde.

Draagvlak

Brouns gaat nu overleggen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Tweede Kamer. Die eisen namelijk wel draagvlak voor een herindeling. 'We gaan de inwoners er zeker bij betrekken', belooft Brouns. 'De oplossing die de provincie gaat kiezen, moet ook echt tot stand komen. Anders verliezen we nog meer tijd.'