Ook Paddepoel-Zuid in opstand tegen fietspadplannen

Na die van Selwerd komen nu ook bewoners van Paddepoel-Zuid in opstand tegen de fietspadplannen van de gemeente Groningen - specifiek het traject langs het spoor tussen het hoofdstation en Groningen Noord.
Het plan rammelt

Bewoners van de Grote Beerstraat maken bezwaar tegen de kap van 52 bomen en 2725 vierkante meter houtopstand. Volgens de bezwaarmakers rammelt het plan aan alle kanten.

Groene Pepers

De gemeente Groningen merkte het betreffende gebied, in haar eigen groenstructuurvisie Groene Pepers, in 2009 aan als 'aandachtsgebied' van grote ecologische en esthetische waarde, maar nu kapt ze genadeloos de bomen om en legt ze een vier meter brede fietssnelweg aan.

Laat geïnformeerd

Ook overtreedt de gemeente volgens de bewoners op een aantal punten de Algemene wet bestuursrecht. Zo dienen omwonenden tijdig geïnformeerd te worden. Zij werden echter pas half januari ingelicht over de - binnen vijf werkdagen verleende - kapvergunning. Een maand daarna was de informatie-avond, twee weken voor het aflopen van de bezwarentermijn.

Flora- en Faunawet

Verder is het volgens de bewoners nog maar zeer de vraag of de omgevingsvergunning, die is verleend voor de bomenkap, wel voldoet aan de Flora- en Faunawet en aan het bestemmingsplan. Bij werkzaamheden dieper dan 60 centimeter én over een groter oppervlak dan vijfhonderd meter is een aanlegvergunning nodig. De gemeente moet aantonen dat geen sprake is van een zo ingrijpende bodemingreep, maar verzuimt dat.

Zelf geen tuin

Veel bewoners van Paddepoel-Zuid die zelf geen tuin hebben, gebruiken de groenstrook bij het spoor om te wandelen en de hond uit te laten. In de nabije omgeving worden binnenkort ook al vele tientallen bomen en vierkante meters houtopstand gekapt voor nieuwbouwproject ZON 2 - extra reden om de bomen die níet per se plat hoeven, te sparen, aldus de bezorgde bewoners.