Tweede Kamer: Rekening houden met Lofar-project bij windmolenplannen

© Archief RTV Drenthe
Minister Henk Kamp van Economische Zaken kan niet doorgaan met zijn plannen voor de bouw van windmolenparken in de Veenkoloniën, zonder rekening te houden met de radiotelescoop Lofar van sterrenkundig instituut Astron in Dwingeloo. Dat meldt RTV Drenthe.
Een motie van CDA-Kamerlid Agnes Mulder is dinsdagmiddag in de Tweede Kamer aangenomen. De motie is ondertekend door de SP en de ChristenUnie.

Kapitaalvernietiging

De windmolens kunnen de metingen van het project van initiatiefnemer Astron verstoren. Volgens Mulder is er veel geld geïnvesteerd in de Lofar-antenne en kan het niet zo zijn dat de windmolens er voor zorgen dat die investering voor niets is gedaan, dat zou kapitaalvernietiging zijn. De minister zelf vindt de overlast die de windturbines opleveren voor Lofar 'aanvaardbaar'.
De Tweede Kamer roept de minister op alsnog meer rekening te houden met de Lofar-antenne bij het vaststellen van de definitieve plekken van de windturbines. Of de minister dat gaat doen is nog maar de vraag.

Plan van ondernemers

Ondernemers uit de Kanaalstreek en Buinermond lanceerden vorig jaar al een plan voor een zonnepark in Drentse Monden bij Stadskanaal. De plaatsing van windturbines zou er dan niet meer nodig zijn.

Wat is het Lofar-project?

Met de radiotelescoop van het Lofar-project (Low Frequencey Array) wordt onderzoek gedaan naar het ontstaan van de eerste sterrenstelsels, zwarte gaten en gaswolken bij de 'geboorte' van het heelal.
De radiotelescoop is opgebouwd uit duizenden kleine antennes die in clusters zijn opgesteld tussen Exloo en Buinen in Drenthe, en op achttien antennevelden in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Het project is ook verbonden met antennestations in Duitsland, Engeland, Frankrijk en Zweden. De data die antennes leveren worden verwerkt met een supercomputer in Groningen.

Lees ook: