Heitje voor een karweitje is niet meer zo trendy

© RTV Noord
Kinderen doen minder klusjes om geld bij te verdienen dan vijf jaar geleden. In 2011 klusten 61 van de honderd kinderen, maar nu is dat 49 procent. Vooral in de stedelijke gebieden is het uitvoeren van karweitjes niet meer zo trendy. In dorpen steken kinderen wat makkelijker de handen uit de mouwen.
Dit blijkt uit onderzoek onder bijna duizend kinderen van acht tot en met elf jaar in het kader van de Week van het geld, die maandag van start gaat. Op basisscholen worden deze week gastlessen gegeven over verstandig omgaan met geld.

Zakgeld

Uit het onderzoek blijkt verder dat vier op de vijf kinderen van acht tot en met elf jaar zakgeld van hun ouders krijgen. Van de kinderen die geen zakgeld krijgen, geeft zeven procent aan dat hun ouders dat niet kunnen betalen. Driekwart van de kinderen met zakgeld krijgt dat contant. De rest heeft een eigen bankrekening waar het zakgeld op gestort wordt.

Sparen

De meeste kinderen leggen een deel van hun geld opzij: 86 procent spaart minstens de helft. De overige veertien procent geeft het meeste geld meteen uit. Tweederde van de kinderen, zowel jongens als meisjes, koopt van hun potje geld speelgoed. Computerspellen zijn populair onder jongens, terwijl meisjes vaker boeken en tijdschriften kopen.

Leren omgaan met geld

Het onderzoek is een initiatief van Wijzer in Geldzaken, een onderdeel van het ministerie van Financiën. Dat goed voorbeeld goed doet volgen, blijkt uit een ander onderzoek van kennisinstituut Nibud. Consumenten, die als kind van hun ouders hebben geleerd met geld om te gaan, kunnen als volwassene makkelijker rondkomen en hebben minder betalingsproblemen. Ook sparen ze vaker en vertonen ze verantwoorder aankoopgedrag, zo concludeert het Nibud.