Thuishulptak TSN is failliet. En wat nu?

© RTV Noord
De thuishulptak van TSN is woensdag door de rechtbank in Overrijssel failliet verklaard.
Eind november vroeg de thuiszorgorganisatie uitstel van betaling aan voor de BV, die huishoudelijke hulp levert. Volgens TSN betalen gemeenten te weinig voor de diensten van het bedrijf. Medewerkers kosten per uur meer dan gemeenten willen betalen en dat kon niet langer uit.
TSN Thuiszorg is actief in 22 van de 23 Groninger gemeenten. Er werken 1300 medewerkers, die 4300 cliënten bedienen.

Zes weken

Medewerkers van TSN Thuiszorg worden na het faillissement maximaal zes weken doorbetaald door het UWV. De vakbond heeft een banenplan klaar staan om ontslagen medewerkers te begeleiden naar nieuw werk. Staatssecretaris Martin van Rijn heeft daarvoor een budget van tien miljoen euro vrijgemaakt.
Cliënten moeten in die periode van zes weken op zoek naar een ander thuiszorgbedrijf. Dit betekent wel dat ze hun vertrouwde hulp in huis kwijtraken. TSN-medewerkers, die bij hun cliënten willen blijven, moeten solliciteren bij het bedrijf waar de cliënt naar toe gaat.

Koppeltjes houden

Wel zijn er gemeenten, waarin aanbieders zeggen bereid te zijn TSN-personeel over te nemen en ook de vaste koppeltjes zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Dit is bijvoorbeeld zo in Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren. Ook in Bedum, De Marne, Winsum, Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum kunnen andere bedrijven de TSN-cliënten overnemen en is er ruimte voor TSN-personeel.

Buurtzorg

In onze provincie zijn Stadskanaal, Pekela en Veendam ingegaan op het aanbod van Buurtzorg om het werk van TSN voort te zetten. Met de nieuwe stichting Familiehulp wil Buurtzorgeigenaar Jos de Blok cliënten en medewerkers behouden. Hij werkt met kleine zelfsturende teams van huishoudelijke hulpen en denkt op die manier kosten te kunnen besparen. Wel moeten gemeenten geld bijleggen, zodat hij de opstartkosten niet zelf hoeft te dragen.
In Hoogzand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren is Buurtzorg één van de aanbieders geworden waar cliënten voor kunnen kiezen.

Stad Groningen

In de stad Groningen is de situatie anders. Die gemeenten hebben een contract met een gezonde BV van TSN, die het werk kan blijven doen. Daarvoor maakt TSN gebruik van personeel, dat bij de nu failliete BV in dienst is. TSN moet daarom op zoek naar een andere 'onderaannemer', die het werk uitvoert. Het eigen personeel krijgt geen voorrang en moet gewoon solliciteren. Ook hier raken cliënten hun vaste hulp kwijt.
Update: Inmiddels is bekend geworden dat deze BV ook in zwaar weer verkeert en woensdag uitstel van betaling heeft aangevraagd.
Lees ook: Ook TSN Begeleiding in zwaar weer: uitstel van betaling aangevraagd

Actie

FNV voert sinds begin maart actie op de Grote Markt in Groningen. De TSN-werknemers zijn boos, omdat thuishulpen hun eigen klanten niet kunnen houden en onder slechtere voorwaarden door moeten werken. Woensdagmiddag om vier uur houdt vakbond FNV Zorg & Welzijn een actie voor de gedupeerden op de Grote Markt. De vakbond nodigt actievoerders en raadsleden van de gemeente uit om een kop snert te komen eten, omdat 'het snert is wat er gebeurt'.