Zo'n dertig vrijwilligers willen Eelder statushouders begeleiden

Discussie tijdens de inloopavond afgelopen dinsdag.
Discussie tijdens de inloopavond afgelopen dinsdag. © Van Oost Media
Bijna dertig vrijwilligers willen aan de slag bij de twee tijdelijke woonprojecten voor 150 statushouders in Eelde. Vluchtelingenorganisatie Inlia, die de mensen begeleidt, is blij verrast.
Directeur John van Tilborg van Inlia vertelt tegenover RTV Drenthe dat er ook vanuit instellingen en sportverenigingen veel belangstelling is. 'De reacties waren zeer enthousiast. Veel clubs willen iets doen en ook deel uitmaken van het platform dat we gaan opzetten', aldus Van Tilborg tijdens een informatieavond over de woonprojecten.

Platform

In dit lokale platform komen vertegenwoordigers van de organisaties en sportclubs uit Eelde die de komende twee jaar betrokken zijn bij de opvang, begeleiding en integratie van de groep vluchtelingen met een verblijfsvergunning.
Hiervan komen er vanaf mei 150 naar twee woontussenvoorzieningen in Eelde, waar de mensen alvast kunnen integreren, voordat ze in een eigen huis in de regio komen. Nu zitten ze nog in de overvolle asielzoekerscentra en is er geen aandacht voor integratie in de Nederlandse samenleving.

Deadline niet gehaald

Aanvankelijk zouden de eerste statushouders al in april komen, maar volgens John van Tilborg ziet het ernaar uit dat dat niet gehaald wordt. "Er moet nog veel geregeld worden, dus april zal het denk ik niet meer worden."

Inloopavond

Op een inloopavond afgelopen dinsdag kwamen 120 inwoners van Eelde af. Zij lieten zich informeren over de huisvesting van bijna honderd statushouders in het voormalige kantoorpand van de Dutch Flight Academy en zo'n vijftig in de jeugdkliniek van Verslavingszorg Noord-Nederland.

Juridische stappen

Een groepje direct omwonenden van beide woonlocaties ziet het project niet zitten en overweegt juridische stappen. Burgemeester Marcel Thijsen gaat nog met deze buurtbewoners in gesprek, om te kijken aan welke punten hij tegemoet kan komen.

Lees ook: