'Ik zie er heel erg tegenop; het is daar zo groot'

Ze zijn allebei 88 jaar en moeten tegen hun zin in verhuizen. Jantina en Albert de Weerdt wonen in verzorgingshuis Luingaborg in Bierum als Zonnehuisgroep Noord besluit dat deze locatie dicht gaat.
Net als acht andere locaties van de zorginstelling. Er is leegstand door de krimp en ouderen moeten van de overheid langer thuis blijven wonen. En dus moeten ze weg, net als alle andere bewoners.

Berg

Ze kiezen voor BettingeStaete in Delfzijl, een ander huis van Zonnehuisgroep Noord. Maar een paar dagen voor de verhuizing ziet Jantina de Weerdt er als een berg tegenop. 'Het is daar allemaal zo groot.' Albert is minder gespannen; dat zit niet in zijn aard. Maar ook hij vindt het niet leuk.

Vaste prik

In Luingaborg kennen ze alles en iedereen en andersom. 's Ochtends in alle vroegte staat de koffie al klaar in hun eigen keukentje; even aangezet door een van de medewerkers. 's Middags eten ze warm aan hun vaste tafel met medebewoners en later op de dag doen ze nog een kopje thee. Jantina zingt elke week met het zanggroepje, daar geniet ze nog het meest van.

Draai gevonden

Dat kan in BettingeStaete niet meer. Daar is van alles te doen, maar een zanggroepje is er niet. Toch gaat het twee weken na de verhuizing best aardig met het echtpaar De Weerdt. Ze hebben een ruim appartement op de derde verdieping, waar ze ook met de rollator uit de voeten kunnen. Daarvoor was in Bierum geen ruimte.

Wennen

Een deel van het personeel uit Bierum werkt nu hier en dat scheelt een boel. Verder is het vooral wennen: bij wie mogen ze aan tafel zitten, waar gaan de gesprekken over en wat kunnen ze hier allemaal doen. Albert is al wel om. 'Ik zie het hier wel zitten.' Jantina moet nog wennen, maar verdrietig is ze niet meer. 'Het komt allemaal wel goed. Maar zoals in Bierum wordt het niet meer.'