Werklozen krijgen voedingstips in de super: 'Ik schaam me dood'

De gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum stoppen per direct met de cursus Fit voor werk, waar een groep werkzoekenden aan meedeed. De cursus was bedoeld om werklozen een betere conditie en meer zelfvertrouwen te geven.
Zo moesten ze naar de sportschool en kregen ze voedingstips in de supermarkt. Ze konden, onder het toeziend oog van een coach, hun karretje volladen in de supermarkt. De coach legde vervolgens uit wat gezond en vooral wat niet gezond is. Daarna konden ze de producten weer terugleggen.

Schaamte

Delfzijlster Gea van Loon schreef op haar Facebookpagina over de gang van zaken tijdens de training: 'Dinsdag kwam ik bij de Lidl een kennis tegen. Hij schoof zijn karretje wat mismoedig door de winkel. Hij bleek niet zomaar boodschappen te doen, maar op cursus te zijn. (...) De groep werd ergens middenin de winkel samengeroepen en onder toeziend oog van het andere winkelend publiek werd de inhoud van hun karretjes aan de kritische blik van de cursusleider onderworpen. Wel gezond, niet gezond. De kennis keek mij aan. 'Ik schaam me hartstikke dood', zei hij'.

Spijt

Het bericht van Gea is honderden keren gedeeld op Facebook. De gemeente Delfzijl heeft donderdag besloten de cursus per direct stop te zetten: 'We staan achter de intentie dat uitkeringsgerechtigden actief meewerken aan hun reïntegratie. Gezondheid is daarbij een belangrijk aspect,' reageert wethouder Meindert Joostens van de gemeente Delfzijl.
'De manier van uitvoeren roept echter vragen op. Het is zeker niet de bedoeling dat deelnemers aan het traject zich ongemakkelijk voelen. Het spijt ons dat dit op deze manier is gebeurd. Het is voor ons aanleiding dit traject nu stop te zetten zodat we de invulling ervan kunnen veranderen.'

Opgelucht

Gea van Loon is blij dat de cursus niet meer gegeven wordt. 'Met genoegen deel ik de volgende link. Het project is stopgezet', staat op haar Facebookpagina.