Burgerwacht Ter Apel is boos: 'COA, schaam je!'

Het Burger Preventie Team (BPT) Ter Apel heeft het even helemaal gehad met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). 'C.O.A SCHAAM JE !!!!!!!', staat letterlijk onderaan een bericht dat de burgerwacht van het dorp op zijn Facebookpagina heeft gezet.
Het BPT waarschuwt voor asielzoekers die voor overlast zorgen in Ter Apel, nadat ze door het COA uit het azc zijn gezet. Volgens het BPT gebeurt dit regelmatig. Deze keer zou het gaan om een achttal Albanezen.

'Veel inbraken'

De dorpsbewoners krijgen het advies alert te zijn, en ramen en deuren gesloten te houden. Heinie ter Veen, bestuurslid van het BPT, legt uit waarom: 'Ze (de overlastveroorzakers, red.) hangen rond, slapen in portieken, lopen achter huizen langs en loeren over schuttingen. En er wordt veel ingebroken in het dorp. Zeker twee à drie keer per week.' Dat blijkt ook uit de misdaadkaart van de politie.
COA-woordvoerder Jacqueline Engbers bevestigt dat er onlangs een groep overlastveroorzakers buiten de poort van het azc is gezet. 'Dat is een maatregel die wij alleen in het uiterste geval nemen. Maar deze keer kon het niet anders. Ze hadden grote vernielingen aangericht.' Engbers wil niet zeggen of het om Albanezen gaat.

Problemen afschuiven

Het BPT vindt dat het COA de problemen afschuift op Ter Apel. Ter Veen: 'Wij zitten met de overlast. We hebben weliswaar sinds deze maand meer politie in het dorp. Er patrouilleren vaker agenten in het centrum, maar die kunnen niet overal tegelijk zijn'.
Ter Veen zegt erbij dat het BPT niet alle asielzoekers over één kam wil scheren. 'Er komen ook asielzoekers naar ons toe. Zij zeggen dat ze zich schamen voor het gedrag van de anderen. De goeden lijden onder de kwaden'.

Recht op procedure

Het COA begrijpt de frustratie van de dorpsbewoners, maar benadrukt slechts een uitvoerende instantie te zijn. Engbers: 'Iedereen die in ons land asiel aanvraagt, heeft recht op een verblijf in een azc, zolang de procedure loopt. Of de aanvraag kans maakt of niet, daar gaan wij niet over'.
Ze vervolgt: 'Er verblijven in het azc in Ter Apel soms wel tweeduizend mensen. Als daar een incident is, moeten wij ingrijpen om te voorkomen dat het helemaal uit de hand loopt. En dan moet je soms mensen de toegang tot het terrein ontzeggen'.

COA is verrast
Overlastveroorzakers worden meestal naar een ander azc elders in het land overgeplaatst. Dat deze groep is gaan rondzwerven en nu in Ter Apel voor overlast zorgt, heeft het COA verrast, zegt Engbers. 'Maar als er buiten de poort iets strafbaars gebeurt, is het een zaak van de politie. Wij mogen geen mensen opsluiten.'
Engbers: 'Wij willen deze groep terughalen en in een ander azc plaatsen. Maar we weten niet waar ze op dit moment zijn.'

'Geen banen, wel problemen'

Het BPT koopt er weinig voor. Ter Veen: 'De uitbreiding van het azc zou ons veel extra banen opleveren. Nou, ik schat dat hooguit een handjevol mensen in het dorp er een baan heeft. De rest komt van heinde en verre. Maar de problemen krijgen we wel'.
Burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde was niet voor commentaar bereikbaar. Volgens een woordvoerder is ze met vakantie.