Vereniging Eigen Huis is teleurgesteld over opkoopregeling Alders

De Vereniging Eigen Huis (VEH) kan zich niet vinden in de proef van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders met een nieuwe koopregeling voor woningen in de kern van het aardbevingsgebied. Volgens de belangenvereniging voor woningbezitters is de regeling te beperkt.
Nijpend

Manon van Essen van de VEH: 'Het is een gemiste kans dat deze regeling er alleen is voor mensen in een nijpende situatie. Daar voor bestaat al de commissie schrijnende gevallen. We hadden liever een regeling gezien voor de gewone Groninger, die zijn huis niet verkocht krijgt'.

Baan in Zeeland

Aan de regeling van Alders zitten strikte voorwaarden. Als voorbeeld noemde hij een Groninger, die een baan heeft gekregen in Zeeland en wiens huis al een jaar te koop staat. 'Er zijn een heleboel Groningers, die geen werk hebben in Zeeland, maar wel met hun huis in de maag zitten', zegt Van Essen.

Draagvlak

Wat we verder missen aan deze proef is een onderzoek naar het draagvlak onder de Groningers. 'Wij hebben Alders aangeboden om onderzoek te doen onder onze leden, maar het zou eigenlijk veel breder moeten. Maar ons aanbod blijft staan', besluit Van Essen.