Stad wil inwoners betrekken bij plannen windenergie

© FPS/Jos Schuurman
Stadjers en bedrijven mogen meedenken over plannen voor windenergie in Groningen.
De gemeente wil werk maken van windenergie in de stad, maar wil daarbij wel de steun van de inwoners. Het gaat dan over het aantal windmolens, de locaties en de afmetingen.

'Windenergie onmisbaar'

Volgens wethouder Mattias Gijsbertsen is windenergie onmisbaar, gezien de plannen om in 2035 energieneutraal te zijn. 'Maar het moet geen taakstelling van bovenaf worden.'
De gemeente wil dat Stadjers en bedrijven financieel profiteren van de windenergie. Op welke manier moet nog worden bedacht.

Hoopvol

In onder meer de Veenkoloniën is fel verzet tegen de komst van windmolens, maar Gijsbertsen verwacht dat niet in de stad. 'Een van de eerste dingen die we doen is peilen hoe stadjers tegen windenergie aankijken. Ik ga er vanuit dat we samen met alle partners in de stad tot mooie plannen kunnen komen.'

Niet hoger dan vijftien meter

Overigens staat de provincie geen windmolens hoger dan vijftien meter toe in de gemeente Groningen. Volgens wethouder Gijsbertsen staat de provincie er wel voor open. Hij wil de plannen daarom samen met de provincie verder uitwerken.

Lees ook: