Kerkje Klein Wetsinge genomineerd voor 'beste gebouw van het jaar'

Het kerkje van Klein Wetsinge is genomineerd voor het 'beste gebouw van het jaar'. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Branchevereniging van architectenbureaus.
De 175 jaar oude kerk is het afgelopen jaar in opdracht van de stichting Oude Groninger Kerken gerestaureerd en verbouwd onder leiding van het Lemster architectenkantoor De Jong.

Eieren

Aan de buitenkant is de kerk zeer terughoudend en onopvallend gerestaureerd maar van binnen heeft het een grote metamorfose ondergaan. In de oude kerk zijn twee 'eieren' geplaatst. Grote afsluitbare ovale ruimtes waar een keuken en een vergaderzaal zijn ondergebracht.
Behalve als kerk is het gebouw nu inzetbaar als ruimte voor recepties en partijen, zit er een restaurant in en worden er streekproducten verkocht. Maar bovenal vervult de kerk een verbindende rol voor de bewoners van het gebied.

Uitzicht

Het gebouw biedt sinds de restauratie ook een aantal nieuwe attracties: via het uurwerk in de toren kunnen bezoekers over de gewelven naar achteren lopen waar een uitzichtspunt over het Reitdiepgebied is gemaakt.
De jury onder voorzitter Hanneke Groenteman selecteerde het Groninger kerkje als enige gebouw buiten de Randstad als kandidaat voor de prijs. Op 19 mei wordt deze prijs uitgereikt.
Er is ook een publieksprijs waar online op gestemd kan worden. Dit kan op http://www.gebouwvanhetjaar.nl/publieksprijs-2016/