Openluchtmuseum pronkt met gerestaureerd tbc-huisje

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar het honderdjarige tbc-huisje van Openluchtmuseum 't Hoogeland in Warffum is in oude glorie hersteld. Het is de nieuwste 'attractie' van het museum, dat dit weekend zijn deuren weer opent voor publiek.
Het houten huisje werd begin dit jaar door particulieren uit Woldendorp geschonken aan het museum en is vanaf dit weekend te bewonderen in de tuin van het Openluchtmuseum.

Draaien

Stagiairs hebben samen met het technisch personeel van het museum het huisje gerestaureerd en in originele staat teruggebracht, legt adjunct-directeur Margriet Dijk van het museum uit. 'Hij kan zelfs weer draaien.'
De houten huisjes werden op ronde rails geplaatst, zodat ze naar de zon konden worden gedraaid. Grote glazen klapdeuren aan de voorzijde, zorgden voor zonlicht en frisse lucht voor patiënten.

Twee worden één

Helemaal origineel is het tbc-huisje in het openluchtmuseum niet. Van Dijk laat weten dat het onderstel van het huis, waardoor het kan draaien, van een huisje uit Rottum is.
'Dat huisje kregen we een paar jaar geleden aangeboden, maar dat was in zo'n slechte staat dat we alleen de draaicirkel hebben gehouden. Het huisje uit Woldendorp is als tuinhuis gebruikt en miste de draaicirkel. Dat was dus geen probleem want door het samenvoegen van beide onderdelen hebben wij nu een compleet tbc-huisje', lacht de adjunct-directeur.

Sanatorium

Tbc-huisjes zijn werden veel gebruikt aan het einde van de negentiende en begin twintigste eeuw. Tuberculosepatiënten hadden baat bij veel frisse lucht en zonlicht. In plaats van kuren in een Zwitsers sanatorium, konden patiënten ook in een tbc-huisje in de tuin worden gelegd.