Bouw tijdelijke school Bedum zorgt voor extra vrachtverkeer

Inwoners van Bedum moeten vanaf volgende maand rekening houden met extra overlast van vrachtwagenverkeer. Dat heeft te maken de bouw van een tijdelijk schoolgebouw.
Het pand komt te staan bij de ijsbaan in het dorp. Het gebouw wordt in delen aangevoerd vanuit Groningen en ter plekke in elkaar gezet. Het vrachtverkeer komt via de Eemshavenweg en de St. Annerweg Bedum binnen. Via de Reiger en de Fazant komen de vrachtwagens op de plek van bestemming.

Verkeersregelaars

In totaal gaat het om zeventig transporten. Om de kans op ongelukken zo klein mogelijk te houden, zet de gemeente verkeersregelaars in. Verder geldt in de wijk Ter Laan een aangepaste maximumsnelheid voor vrachtwagens.
Volgens gemeentelijk woordvoerder Paul Kremer kruist het bouwverkeer in het dorp niet de dagelijkse transporten van en naar de kaasfabriek van FrieslandCampina.
Woensdag 13 april is er een informatiebijeenkomst in het Trefcentrum in Bedum. Belangstellenden kunnen daar tussen 17.00 uur en 19.00 uur terecht met hun vragen.

Aardbevingsbestendig

Het tijdelijk schoolgebouw gaat onderdak bieden aan de kinderen van de vier basisscholen in het dorp. Deze scholen gaan de komende jaren op de schop, omdat ze aardbevingsbestendig moeten worden gemaakt.
Eerst worden De Horizon en de St. Walfridusschool aangepakt. Het gebouw van De Horizon wordt gerenoveerd. Bij de St.Walfridusschool wordt het oorspronkelijk hoofdgebouw versterkt. De lokalen, die in de loop van de jaren erbij zijn gekomen, worden vervangen door nieuwbouw.
Als deze twee scholen klaar zijn zijn, dan zijn de Togtemaarschool en De Regenboog aan de beurt. Het tijdelijk schoolgebouw bij de ijsbaan blijft daar drie jaar staan.

Tien miljoen euro

Het aardbevingsbestendig maken van de scholen in de gemeente Bedeum kost tien miljoen euro. In totaal gaat het om zeven scholen. De NAM betaalt zeven miljoen euro. Over de resterende drie miljoen wordt nog onderhandeld met het Rijk. Hans Alders, Nationaal Coördinator Groningen, is ook hierbij betrokken.

Lees ook: