Woningmarkt aardbevingsgebied raakt verder achterop

De woningmarkt in het aardbevingsgebied blijft zich ongunstig ontwikkelen. Huizen zijn lastiger te verkopen dan in een vergelijkbaar gebied.
Tot die conclusie komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een vervolgonderzoek naar de woningmarkt in Groningen. Dat gebeurt in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders.
Uit dit onderzoek blijkt dat de woningmarkt in het aardbevingsgebied zich veel langzamer herstelt dan elders. Zo stonden huizen vorig jaar in het aardbevingsgebied gemiddeld 540 dagen te koop. In een vergelijkbaar gebied is dat 430 dagen.
Aantal dagen tot verkoop bestaande woning

Prijzen

Of de prijzen veel lager liggen dan elders is volgens het CBS niet met zekerheid vast stellen.
Wel wordt geconstateerd dat de prijzen na de zware aardbeving van 2012 bij Huizinge met 1,4 procent zijn gedaald. Elders ligt dat in dezelfde periode op 0,2 procent.
Prijsontwikkeling verkochte woningen
Aan conclusies over de huizenprijzen, willen de CBS-onderzoekers zich niet branden: 'Vanwege de onzekerheidsmarge kan het verschil niet als significant worden beoordeeeld. In het onderzoek kan dus niet met zekerheid een verschil in prijsverloop in beide gebieden worden vastgesteld,' zo wordt geconcludeerd.

Water bij de wijn

Wel moeten huizenverkopers in grote delen van Groninger meer water bij de wijn doen als ze hun huis willen verkopen. Zo werden huizen in het aardbevingsgebied eind vorig jaar gemiddeld voor 92 procent van de vraagprijs verkocht. In het vergelijkingsgebied ligt dat twee procent hoger.
Recent bleek nog uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) al dat de huizen in Groningen door de gaswinning met minimaal één miljard in waarde zijn gedaald. Minister Kamp heeft de Tweede Kamer toegzegd dat onderzoek 'te gaan bestuderen'.

Reactie provincie

Volgens de provincie bewijzen de nieuwst cijfers van het CBS andermaal dat er een regeling nodig is voor de huizenbezitters in het aardbevingsgebied. Gedeputeerde Eikenaar stelt vast dat er weliswaar een proef komt met een opkoopregeling, maar dat dat geen structurele oplossing is voor Groningers die door de gaswinning met een moeilijk verkoopbaar huis zitten.
Bekijk het webdossier 'Aardbevingen in Groningen'

Lees ook: