Herindeling: 'Er is niets fout gegaan, het is gewoon ingewikkeld'

'Er is niets fout gegaan, het is gewoon ingewikkeld.' Dat zegt burgemeester Rika Pot van Appingedam over het vastgelopen herindelingsproces in Noord-Groningen.
Tijdens een hoorzitting in de Groninger Staten wordt duidelijk dat de zeven zogeheten G7-gemeenten niet makkelijk één grote gemeente vormen.
De Staten willen op de hoorzitting van de gemeenten zelf horen hoe de gang van zaken is geweest in het herindelingsproces tot nu toe en de rol van het College van Gedeputeerde Staten daarin. En dat levert een wisselend beeld op.

Arhi-procedure

Het College heeft een zogeheten arhi-procedure gestart waarin de gemeenten een half jaar 'open overleg' moeten hebben over hun herindeling. Daarbij staat vooral de G7-variant centraal. Gemeenten als Delfzijl en Loppersum wijzen die van de hand.
'Te groot', zegt burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl. 'Tachtig dorpen van meer dan honderd inwoners, hoe gaan we dat organiseren met de burgernabijheid?' vraagt hij zich af. Hij gaat voor de zogeheten DEAL-variant met Eemsmond, Appingedam en Loppersum.
Dat ziet Eemsmond weer niet zitten. Dat wil liever met Bedum, De Marne en Winsum de BMWE-variant.

'Oplossingen vinden is moeilijk'

Appingedam omarmt G7, maar burgemeester Pot ziet het niet snel gebeuren. 'We zijn het eens over de problemen in Noord-Groningen, maar oplossingen vinden is moeilijk'.
Ze vindt het geen goed idee om het gebied te doorsnijden in plaats van de G7, omdat je dan een sterkere en een zwakkere gemeente krijgt. 'Het proces om dat op te lossen kost pijn, maar moet in gezamenlijkheid ondernomen worden'.

Advies

Veel wijzer worden de Statenleden niet. Sommigen vragen advies aan de aanwezige burgemeesters, wethouders en raadsleden hoe te stemmen als herindeling in de Staten aan de orde komt. Het antwoord is niet eenduidig. Sommige gemeenten vinden de rol van de provincie in het herindelingsproces te sturend in de richting van de G7-variant. Anderen prijzen het College van GS.

Beweging

De oplossing van de herindeling in Noord-Groningen moet vooral van de gemeenten zelf komen, is de algemeen gedeelde mening. Al is daar volgens een paar gemeenten wel 'beweging' voor nodig. Zo wil Delfzijl van de provincie 'nieuwe argumenten' horen waarom G7 beter is dan DEAL of BMWE.
'Is men wel in staat los te komen van de eigen positie?', vraagt D66-Statenlid Henri Schijf zich af. De hoorzitting doet hem denken aan zijn tijd in militaire dienst. Toen groef je schuttersputjes waar je liever niet uit kwam.