Referenda in Groningen: Stadjers stemden drie keer eerder

Referenda in Groningen. Het is in de stad in elk geval geen nieuw fenomeen. Drie keer eerder stemden Stadjers via een referendum.
5 oktober 1994:

Groningen heeft een primeur. Voor het eerst steunen burgers in Nederland een referendum de plannen van de politiek. Het onderwerp: het autovrij maken van het Noorderplantsoen. Het gaat om een raadplegend referendum, dus aangevraagd door de politiek.
De volksraadpleging is het paradepaardje van de toenmalige wethouder Henk Pijlman. De plannen van het gemeentebestuur krijgen steun van een meerderheid: 50,9 procent van Stadjers kiest voor een autovrij Noorderplantsoen.

21 februari 2001:

Stadjers mogen naar de stembus voor een raadgevend referendum, aangevraagd door het volk. Bij de gemeente ligt een plan op tafel voor de noordzijde van de Grote Markt. Met onder andere wethouder Willem Smink als een van de initiatiefnemers is het plan om de Grote Markt om te ploegen met als doel onder andere een ondergrondse parkeergarage.
Het signaal van de bevolking is duidelijk: tachtig procent stemt tegen de plannen. Het referendum kent met 56 procent een hoog opkomstpercentage. De gemeente zet een streep door 'het gat in de Grote Markt'.

29 juni 2005:

Het meest recente referendum dateert van bijna elf jaar geleden en was net als die van 2001 raadgevend. De stemming gaat over plannen voor de oostzijde van de Grote Markt. Hierin onder andere het nieuwe gebouw van Vindicat en het Groninger Forum.
Weinig Stadjers nemen de moeite hun stem uit te brengen, waardoor het referendum ongeldig wordt verklaard. Van de mensen die wél stemmen, is 53,4 procent voor de plannen.

Lees ook: