Gemeente Eemsmond wil azc voor 500 asielzoekers

De gemeente Eemsmond onderzoekt een verzoek van het COA voor een asielzoekerscentrum in Uithuizen. Dat heeft de gemeente dinsdagmiddag bekend gemaakt.
Het azc moet aan de Havenweg komen. Eerder was er ook al een opvang voor asielzoekers in Uithuizen. Dat was in het het vroegere Energy Village Hotel, waar eerder ook de werknemers voor de Eemshaven werden gehuisvest.

Verzoek

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft vanwege de grote toestroom van met name Syrische vluchtelingen de gemeente Eemsmond een verzoek gedaan voor de opvang van zeshonderd asielzoekers. Burgemeester en wethouders vinden een azc voor vijfhonderd mensen voldoende.

Informatieavond

Het nieuwe azc is voor een periode van vijf jaar. Binnenkort worden de inwoners van Uithuizen, Zandeweer en Doodstil via een informatiemarkt geinformeerd. Direct na de
informatieavond gaat een extern onderzoeksbureau een draagvlakonderzoek
houden.
De gemeenteraad van Eemsmond wordt nog om advies gevraagd. De raad heeft overigens niet de mogelijkheid om een azc tegen te houden. Wel wordt volgens burgemeester Marijke van Beek rekening gehouden met het advies.

Lees ook: