WNF: 'Stop de gaswinning in het Waddengebied'

Het gaat niet goed met het UNESCO-wereldnatuurerfgoed. Bijna de helft van de gebieden op deze lijst wordt bedreigd door menselijke activeiteiten.
Dat is de conclusie van een rapport dat in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF) is geschreven. Eén van de gebieden die gevaar lopen, is het Waddengebied.

'Zie af van gaswinning'

Het WNF roept samen met de Waddenvereniging de Nederlandse regering op af te zien van uitbreiding van de gaswinning in één van de grootste getijdengebieden ter wereld. De twee natuurbeschermingsorganisaties zijn bang dat de bodem door de gaswinning zoveel daalt, dat het getijdensysteem verstoord raakt.

Dwingen kan niet

Een plaats op de UNESCO-lijst heeft geen juridische status. Overheden dwingen tot maatregelen kan dus niet, erkent WNF-woordvoerder Dylan Gruijl. 'Maar bijvoorbeeld in het geval van het Great Barrier Reef bij Australië hebben we wel degelijk wat bereikt. Dat gebied dreigde op de rode lijst van de UNESCO te komen. Dat betekent dat er sprake is van acuut gevaar.'
'Het koraalrif dreigde helemaal te verdwijnen door grootschalige baggeractiviteiten. Door de maatschappelijke druk op te voeren, heeft het land allerlei maatregelen genomen, om het gevaar af te wenden'.

Oproep tegen vier bedrijven

Vier bedrijven hebben een vergunning aangevraagd om gas te mogen winnen in het Waddengebied. De Waddenvereniging roept via haar website deze bedrijven op af te zien van deze plannen voor 'snelle winst'.
Daarnaast pleit de organisatie voor een verbod op mijnbouw in het Waddengebied. Het WNF steunt dit standpunt.