Vliegveld Eelde schakelt over op zonne-energie

© Archief RTV Drenthe
De zonnepanelen, die gepland staan op het middenterrein van Groningen Airport Eelde, gaan onder meer de luchthaven van elektriciteit voorzien.
Het zonnepark
moet verrijzen in de driehoek tussen de landingsbanen, schrijft RTV Drenthe. De initiatiefnemers hielden donderdagavond een inloopbijeenkomst, waar enkele tientallen mensen op af kwamen. Tegenstanders waren er niet, mensen hadden vooral vragen over de veiligheid van het luchtverkeer en de omgeving.

17 megawatt

Het nieuw te bouwen zonnepark moet 17 megawatt elektriciteit per jaar opleveren, genoeg voor 5.500 huishoudens. De deal levert het noodlijdende vliegveld geld op. Hoeveel Groningen Airport Eelde krijgt voor de verhuur van de grond, wil niemand zeggen. 'We willen de concurrentie niet wijzer maken dan ze al zijn', zegt Bert Hendriks van GroenLeven.

Zonne-energie

Een ander voordeel voor de luchthaven is dat de zonne-energie gebruikt wordt om de luchthavengebouwen van stroom te voorzien. De toekomst van het vliegveld staat met enige regelmaat ter discussie, maar dat geldt niet voor de zonnepanelen. 'Zelfs als de luchthaven zou sluiten, dan blijven de zonnepanelen staan', verzekert Onno de Jong van Groningen Airport Eelde.

Vergunning

De initiatiefnemer zegt de benodigde miljoenen voor de aanleg van het zonnepark binnen te hebben. Het wachten is nu op de benodigde vergunning van de gemeente Tynaarlo. De plannen liggen tot 4 mei ter inzage. Daarna neemt de gemeente een besluit. De zonnepanelen moeten er uiterlijk in 2018 tussen de start- en landingsbanen staan.