Hotelovernachting in Groningen is populairder dan in Drenthe

© Johan Wieland en Moyan Brenn, Flickr (Bewerkt door: RTV Noord)
Het aantal hotelovernachtingen in Groningen blijft stijgen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hiermee passeert onze provincie Drenthe, waar het aantal gasten daalt.
Groningen mocht vorig jaar 459.000 toeristen verwelkomen die in een hotel overnachtten. Hiermee trok onze provincie zo'n 51.000 toeristen meer dan Drenthe. Toch loopt het totaal aantal toeristen in Groningen (653.000) ver achter vergeleken met de rest van het land.

Meeste toeristen uit Duitsland

Van het totaal aantal buitenlandse toeristen (199.000) is onze provincie vooral in trek bij Duitsers. De helft komt uit Duitsland (100.000). Daarnaast is onze provincie met name in trek bij Britten (19.000), Belgen (17.000) en Amerikanen (9000).
Opvallend is dat het aantal bezoekers uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de afgelopen jaren flink is toegenomen. Ten opzichte van drie jaar geleden is het aantal Duitsers met 45 procent gestegen, het aantal Britten steeg met 73 procent.

Structureel meer Britten

Waarom er meer Duitse en Britse toeristen naar Groningen komen, is onduidelijk. Wel komen er structureel meer Britten naar ons toe, sinds de komst van de lijnvlucht vanaf Londen Southend naar Groningen Airport Eelde in 2014.
In de cijfers over 2015 zijn geen effecten te zien van de komst van de Bowie-tentoonstelling naar het Groninger Museum. Die expositie ging halverwege december vorig jaar van start.
Veruit de meeste toeristen in onze provincie kwamen uit eigen land (454.000).