Dit zijn de tegenstanders van het Factory Outlet Center Winschoten

© Artist Impression
Deze week beslist het college van de gemeente Oldambt of ze verder wil gaan met de mogelijke komst van het Factory Outlet Center in Winschoten. Het plan kent veel tegenstanders van dichtbij en veraf, maar er zijn niet alleen maar vijanden.
Een centrum met winkels waar je goedkoop merkkleding koopt en talloze eettentjes waar je even bij kan komen. Niet in het huidige centrum van de plaats, maar aan de rand, op het terrein van het Lucasziekenhuis. Dat is in het kort het plan voor het Factory Outlet Center (FOC) in Winschoten.

Hoe haalbaar is het FOC?

Ambtenaren in Oldambt buigen zich momenteel nog over het haalbaarheidsonderzoek van het centrum. Dat onderzoek gaat onder andere over het verkeer, parkeren en het effect op de binnenstad.
Momenteel zijn in Noord-Nederland twee initiatieven voor een FOC: in Assen bij het TT-circuit en de vestiging in Winschoten. Volgens wethouder Laura Broekhuizen wordt ook de voorzichtige 'ja' uit Drenthe voor een FOC in Assen meegenomen in het besluit dat deze week moet vallen.
Een FOC is dus nog geen zekerheid. Sterker nog: zeker vijf verschillende groepen en instanties keerden zich publiekelijk al tegen de komst van het centrum. en toch zijn er niet alleen maar tegenstanders.

Winkeliers in Winschoten: route naar een ramp
De onvrede over de plannen voor het FOC is niet van gisteren. Op een informatieavond een jaar geleden uitten winkeliers uit het centrum van Winschoten al forse kritiek. 'Ik ben in Roermond wezen kijken', riep winkelier Jeroen Blik toen. 'Daar zit het FOC ook tegen het centrum aan, maar ze noemen het daar puur vergif voor de binnenstad. Je ziet alleen maar mensen rondlopen met tasjes van het FOC, niet van de lokale middenstand.' Een andere ondernemer voegt toe: 'Dit is een route naar een ramp, dat moeten we niet willen.'
Een enkeling was bij die bijeenkomst voorzichtig positief. 'We moeten met elkaar de schouders eronder zetten', riep voorzitter Peter Schulingkamp van winkeliersvereniging Handel & Nijverheid. 'Het moet linksom of rechtsom, nog tien jaar rechtdoor gaan is geen optie.'

Omliggende gemeenten: 'onverstandig'

Stadskanaal, Veendam en Hoogezand-Sappemeer stuurden in 2015 een brief naar het Asser gemeentebestuur, met bezwaren tegen een outletcentrum in de Drentse hoofdstad. De strekking van die brief is ook van toepassing op het plan in Winschoten. De drie gemeenten vinden het onverstandig dat er extra vierkante meters verkoopvloer komen, waar merkkleding wordt verkocht die ook in de regionale winkelcentra ligt.

Provincie Groningen: geen ruimte voor meerdere FOC's

Wat betreft de provincie Groningen is er ruimte voor slechts één FOC. Óf die in Assen, óf die in Winschoten. Gedeputeerde Fleur Gräper: 'Op het moment dat er een outletcenter komt, heeft dat gevolgen voor de bestaande detailhandel. Er moet ook markt zijn voor zo'n nieuw initiatief. De markt in Noord-Nederland is niet groot genoeg voor meerdere centra.'
Groningen City Club: kledingbranche lijdt
Mark Engberts van de Groningen City Club zit absoluut niet te wachten op een FOC, niet in Winschoten en niet in Assen. De belangenvereniging van ondernemers in de Groningse binnenstad voorspelt dat een FOC heel veel mensen 'de kop kost': 'Als je op maar twintig minuten van Groningen kleding heel goedkoop kan krijgen, waarom zou je dan nog naar de binnenstad gaan? Ik verwacht dat de kledingbranche in de stad er erg onder te lijden krijgt.'

Detailhandel Nederland: 'Houd het Noorden outletcentervrij'
'De bouw van Factory Outlet Center in Winschoten en Assen is de druppel, die de emmer doet overlopen voor winkeliers in heel Nederland.' Zo stellig is Detailhandel Nederland, de belangenbehartiger van 110.000 winkeliers in het land. Het FOC zou het einde betekenen voor een groot aantal winkels.
'We hebben te veel winkelruimte in Nederland. Nationaal gezien kan twintig procent eraf, in het Noorden nog meer. Dan moet je geen meters gaan toevoegen', zegt woordvoerder Jildau Schuilenburg. Detailhandel Nederland stuurde in december samen met De Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN) en Vastgoed Belang een brief naar de drie noordelijke provincies. Ze zien graag dat er gezamenlijk beleid komt over winkellocaties en dat er geïnvesteerd wordt in bestaande winkellocaties.

Wie zijn er dan voor?

Toch is niet iedereen tegen. Uit een representatief onderzoek van het RegioNoord-pan el in opdracht van Dagblad van het Noorden blijkt namelijk dat inwoners van Noord-Nederland wél warmlopen voor een outletcenter. Een op de drie Noorderlingen is voor een outletcenter in Groningen, Drenthe of Friesland. Slechts een op de vijf is uitgesproken tegen.
Ook op onze Lopend Vuur-stelling 'Een outletcenter bij Winschoten is goed voor ons allemaal' werd overwegend positief gereageerd. 64% van de ruim 2000 stemmers zei ja.
Een FOC in Winschoten? Het is nog geen gelopen race. Naar verluid wordt de knoop op donderdag doorgehakt.