Traumahelikopter vliegt dit najaar vanaf Eelde

De traumaheli op het UMCG
De traumaheli op het UMCG © FPS/Jos Schuurman
De traumahelikopter van het Mobiel Medisch Team (MMT) zal nog dit najaar op Eelde worden gestationeerd.
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) laat dinsdag weten dat de bouwwerkzeemheden voor de nieuwe standplaats nu daadwerkelijk van start gaan.

Hangar

De benodigde voorbereidingen zijn al getroffen. Zo is op de luchthaven een hangar aangekocht en is er een omgevingsvergunning aangevraagd. Ook is de aannemer geselecteerd.

Geluidsoverlast

Voor omwonenden van het ziekenhuis betekent de verhuizing naar Eelde een aanzienlijke vermindering van geluidsoverlast. Het helidek op het dak van het UMCG blijft uitsluitend nog in gebruik om patiënten snel met de helikopter naar het ziekenhuis te brengen als dat noodzakelijk is.

Acute zorg

Volgens het UMCG kan het Mobiel Medisch Team vanaf Eelde meer mensen in Noord- en Oost-Nederland sneller van gespecialiseerde acute zorg voorzien. Het team kan bijvoorbeeld vier minuten sneller de provincie Overijssel bereiken. Volgens het UMCG zijn dat 'kostbare minuten als elke seconde telt'.

Railsysteem

De hangar op Eelde wordt de komende tijd verbouwd: er worden verblijfs- en werkruimten voor het personeel gecreëerd en er komt een railsysteem om de traumahelikopter veilig in- en uit de hangar te transporteren. Daarnaast wordt een platform voor het opstijgen en landen van de traumahelikopter gerealiseerd.

Over het MMT

Het MMT wordt opgeroepen door de Meldkamer Noord Nederland als patiënten in acuut levensgevaar zijn en in aanvulling op de ambulancezorg. De traumahelikopter wordt ingezet in de drie Noordelijke provincies, inclusief de Waddeneilanden, het Noorden van Overijssel en gedeeltelijk in Duitsland.
In 2015 is het MMT 1799 keer ingezet, waarvan 1333 met de traumahelikopter, 421 met de auto en 45 inzetten in Duitsland.
Het MMT is vanaf oktober 2000 operationeel met het MMT-voertuig en vanaf november 2001 met de traumahelikopter. Sinds 2011 vliegt het MMT ook 's nachts.