Provincie zet Hayo Apotheker in bij fusie rond Stad

Het provinciebestuur heeft oud-burgemeester Hayo Apotheker van Veendam gevraagd om de samenvoeging van Haren, Groningen en Ten Boer begeleiden.
Hij is nu burgemeester van Súdwest-Fryslân. Binnenkort gaat hij dus ook aan de slag als 'gespreksleider open overleg' rond de herindeling.

Open overleg

'Wij vinden het belangrijk dat het overleg open plaatvindt. Daarom hebben we gekozen voor een onafhankelijk gespreksleider', verklaart gedeputeerde Patrick Brouns.
De gedeputeerde zegt dat de provincie op deze manier 'op basis van inhoud' het gesprek met de gemeenten kan voeren.
'Hij heeft ervaring met in elk geval twee herindelingen, in Steenwijkerland en Súdwest-Fryslân', zegt Brouns, die Apotheker kenmerkt als iemand met 'maatschappelijke en politieke ervaring'.

Kennis, inhoud en onafhankelijkheid

'We denken dat juist hij de kennis, inhoud en onafhankelijkheid heeft om als gespreksleider te fungeren. Uiteindelijk zullen we aan het einde van het overleg keuzes moeten maken.'

'Haakt Haren aan of niet?'

De gemeenten hebben volgens Brouns positief gereageerd op de aanstelling van Apotheker. Streven is om uiterlijk 1 juni uitsluitsel te hebben wat het gaat worden. Ten Boer en Groningen zijn reeds druk met de voorbereiding op de herindeling. 'We moeten voor de zomer weten: haakt Haren aan of niet?'.

Lees ook: