Ook compensatie voor huizenverkopers Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en De Marne

Goed nieuws voor huiseigenaren in Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en De Marne die hun woningen de afgelopen jaren hebben verkocht. De NAM breidt de waardedalingsregeling voor verkochte huizen uit naar deze drie gemeenten,
Dat betekent dat huizenbezitters hier nu ook na verkoop compensatie kunnen krijgen van waardeverlies door de gaswinning.

Terugwerkende kracht

Het geldt ook voor de inwoners van de drie gemeenten die de afgelopen drie jaar ondanks de grote problemen op de Groningse woningmarkt hun huizen toch wisten te slijten. De regeling wordt met terugwerkende kracht vanaf 25 januari 2013 uitgebreid naar de drie gemeenten.
De regeling was tot nu toe beperkt tot acht gemeenten in de kern van het aardbevingsgebied. Daar hebben duizend huizenverkopers al een beroep op de regeling gedaan.
In ruim tachtig procent van die gevallen is er uitbetaald, Daarbij gaat het om percentages die variëren van één tot vijf procent van de verkoopprijs. Zeven procent vecht de aanbieding van de NAM aan, omdat die te laag zou zijn.

Kritiek

Er is kritiek op de hoogte van de compensatie. Zo bleek recent uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dat de huizen in Groningen een miljard euro minder waard zijn geworden.
Bij de regeling volgt de NAM de uitkomsten van woningmarktonderzoeken van het bureau Ortec en recent het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die komen uit op lagere percentages waardeverlies.
Er loopt ook nog een hoger beroep over de waardedaling. De stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) vindt dat ook huizenbezitters die hun woning niet verkopen compensatie moeten krijgen. Die zaak heeft de stichting voor de rechtbank in Assen gewonnen, waarna de NAM in hoger beroep is gegaan.