Zó overspannen is de huizenmarkt in Groningen

© Funda
Er zit weer vaart in de landelijke huizenverkoop. Er worden meer huizen verkocht en huizen staan gemiddeld minder lang te koop. Maar in Stad Groningen schiet de huizenmarkt door.
Vijf manieren waarop je kan zien hoe overspannen de huizenmarkt in Groningen is:

1. Er worden meer huizen verkocht

De crisis lijkt voorbij. Voor het eerst in ongeveer tien jaar trekt de huizenmarkt weer aan. Landelijk ligt het prijsniveau van huizen zo'n tien procent onder de prijs van een huis in ongeveer 2006, maar huizen beginnen weer op grote schaal van eigenaar te wisselen. Met name in Amsterdam, Haarlem, Utrecht en ook Groningen Stad.
Volgens makelaardij Van der Houwen in Groningen is er nu een derde doelgroep die op jacht is gegaan naar een huis. Behalve stelletjes en alleenstaanden, begeven ook meer oudere mensen zich op de woningmarkt, die een woning kopen voor hun kroost of als belegging. Bovendien kan het zo zijn dat veel sparende stellen die eerst niet durfden te kopen, nu wel de markt op gaan. Vooral huizen tot 300.000 euro vinden gretig aftrek.

2. Kopers kunnen uit minder huizen kiezen

Dat er meer huizen worden verkocht, betekent niet dat er meer huizen te koop staan in Stad. Het aantrekken van de huizenmarkt inspireert nog niet veel mensen hun woning nu te verkopen. Er is op dit moment zelfs sprake van krapte op de huizenmarkt. Stonden er in het voorjaar van 2015 nog 2100 woningen te koop: nu zijn dat er net iets meer dan 1200.
Jan Palland van makelaarsvereniging NVM. 'Er is evenwicht als je in een bepaalde prijsklasse vijf woningen kan zoeken. In de provincie is dat zo'n 25 huizen, maar in Stad maar 4,1 woningen.'
En dat heeft zo zijn gevolgen voor de markt.

3. Kwart biedt boven de vraagprijs

Het verschil tussen de vraagprijs van een woning en de betaalde prijs wordt steeds kleiner in Stad. Een jaar geleden zat er nog zo'n drie procent verschil tussen. Inmiddels is dat 0,8 procent.
Er is nog een punt waarop Groningen Stad verschilt van het algemene beeld. Landelijk wordt namelijk zo'n acht procent van de woningen verkocht boven de vraagprijs. In Stad is dat liefst dertig procent.
'Je krijgt prijsopdrijving', zegt Palland. 'Je krijgt nu de situatie dat iemand die een aantal keer nul op het rekest heeft gehad, zo veel gaat bieden dat ie een huis toch maar krijgt. Dat is vervelend. Het maakt de woningmarkt uiteindelijk weer onbetaalbaar.'

4. Online bieden op huizen

In twee steden in Nederland is de markt zo overspannen, dat makelaarsvereniging NVM er start met online bieden op huizen: Amsterdam en Groningen. NVM zegt met dat experiment te starten om de bieder meer duidelijkheid te geven. Nu hebben bieders geen idee van de hoeveelheid biedingen en van de hoogte van andere biedingen.
Dankzij het experiment wordt bieden op een huis niet anders dan bieden op prullaria op Marktplaats. De belangstellenden zien de laatste biedingen van elkaar en weten waar de prijs op staat. Zo kunnen ze besluiten hun bod bij te schaven of af te haken, en kunnen buitensporige uitschieters naar boven worden voorkomen. Volgens NVM-woordvoerder Jan Palland brengen die extremen alleen maar gebakken lucht in de markt 'waar niemand op zit te wachten'. Wat de gevolgen van het online bieden echt zijn, moet duidelijk worden na 30 juni 2016 als de proef is afgelopen. Want worden huizen juist niet duurder door snel online bieden?

5. In de rijen voor het kopen

Hoe lastig de markt in Groningen echt is, merken vooral de (potentiële) huizenkopers. 'Ben je geïnteresseerd in een populaire woning, dan geeft de makelaar je zo een schema van een eerste bezichtiging, tweede bezichtiging en een definitief bod in drie weken tijd', merkte Wouter Zijlstra die een huis voor rond de 1,5 ton zoekt.
Woningmarktonderzoeker Benjo Verberkt heeft het nog bonter meegemaakt: 'In oktober heb ik een huis gekocht. Ik vind het schandalig hoe makelaars er weer alles aan doen om een bubbel te creëeren. Ik ben op een Open Dag geweest bij een huis waar meer dan vijftig man keek. Die Open Dag duurde tot 13 uur en je moest om 15 uur een bod hebben gedaan. Dat is gekkenwerk.'
'Het appartement naast ons ging een maand geleden weg voor het hoogste bedrag in de straat tot nu toe', constateert een bewoner van de Van Royenlaan in Helpman. Ook in de Gerbrand Bakkerstraat in de Oosterparkwijk is het raak, merkt Dimiti Reining: 'Huizen gaan hier onderhands weg of staan een dag in de verkoop. Allemaal boven de vraagprijs.'
Maar de oud-bewoners van de Rijnstraat 41, die weten pas echt hoe druk het is op de huizenmarkt in Groningen. Zij kregen op de recente Open Huizen Dag in april maar liefst 109 belangstellenden over de vloer. De woning (hierboven afgebeeld), met een vraagprijs van 112.000 euro, kreeg elf biedingen die dag en werd later verkocht voor 132.000 euro.
Verberkt: 'Ik adviseer kopers: blijf je verstand gebruiken.'