NAM wil gaswinning in Groningen 'flexibeler' maken

De NAM wil overstappen op flexibelere gaswinning in Groningen. Dat laat NAM-woordvoerder Sander van Rootselaar weten.
Wat dat betekent voor de maximale hoeveelheid gas die uit de Groninger bodem wordt gehaald, wil hij nog niet zeggen. Volgens het Dagblad van het Noorden zou de NAM mogelijkheden zien meer gas te winnen dan de 27 miljard kuub die nu in een jaar is toegestaan.

Signalen

De NAM-woordvoerder wijst erop dat het adviesorgaan Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om een flexibeler systeem heeft gevraagd. 'Wij willen kunnen reageren op signalen uit de onder- en bovengrond. Dat betekent dat we de gaswinning moeten kunnen aanpassen als de situatie daar om vraagt', reageert Van Rootselaar.
Hij wijst erop dat het om een voorstel van de NAM gaat. 'Dit is ons startpunt. Vervolgens gaan allerlei instanties daar nog op reageren. Dat geldt ook voor de regionale en lokale politiek. En het is uiteindelijk de minster die besluit wat er gaat gebeuren.'

Korte termijn

Van Rootselaar verwacht dat de NAM het winningsplan op heel korte termijn presenteert aan de buitenwereld. Dan worden ook het meet- en regelprotocol en de uitkomsten van diverse studies op tafel gelegd.
De reacties uit Den Haag stromen inmiddels binnen. De boodschap uit de landelijke politiek is duidelijk: de gaskaan moet eerder verder naar beneden dan omhoog.