Provincie wil meer aandacht voor erfgoed en duurzame energie

Gemeenten krijgen meer ruimte voor eigen keuzes, er komt meer ruimte voor kleinschalige zonneweides en gemeenten in het aardbevingsgebied moeten al hun beeldbepalende gebouwen inventariseren.
Dat schrijft het provinciebestuur in de nieuwe omgevingsvisie. Die geldt tot en met 2020.
Gemeenten moesten al een lijst hebben van karakteristieke panden in het buitengebied. De provincie wil zo'n overzicht nu ook van alle kernen in het aardbevingsgebied.

Herstel van panden

'De economische waarde staat vaak centraal in de afweging: hoe ga je om met het herstel van dit soort panden', stelt gedeputeerde Fleur Gräper (D66).
'Terwijl je bij dit soort panden juist de cultuurhistorische waarde mee wilt nemen. En dat kan nu nog niet.'

Pilot met windmolens

Door het toestaan van zonneweides onder bepaalde voorwaarden, wil de provincie verder duurzame energie stimuleren.
'We starten bovendien een pilot met windmolens onder de vijftien meter', zegt Gräper. 'Zodat we kunnen zien hoe we op die manier duurzame energie kunnen opwekken.'

Meer tijd voor veehouders

Voor veehouders wordt in de nieuwe omgevingsvisie een overgangsperiode ingesteld. Vanuit de VVD in Provinciale Staten was daar eerder kritiek op. De partij vindt dat de nieuwe visie te weinig ruimte biedt voor uitbreiding van de landbouwsector.
De veehouders krijgen nu langer de tijd om zich voor te bereiden op het nieuwe beleid van de provincie. Dat beleid, waarin onder meer een verbod komt op het uitbreiden van intensieve veeteelt, gaat nu in 2019 in.