Tynaarlo wil vliegveld Eelde helpende hand toesteken

© Jos Schuurman (FPS)
Wat B en W van de gemeente Tynaarlo betreft gaan de aandeelhouders investeren in Groningen Airport Eelde. Het college van B en W heeft besloten 'een positieve grondhouding' aan te nemen in de discussie over de toekomst van het vliegveld.
Dat blijkt donderdagavond tijdens een informatiebijeenkomst op het provinciehuis van Groningen. Daar schetst de projectleider van Limburg hoe die provincie

een faillissement van het vliegveld Maastricht Achen Airport op het laatste nippertje heeft voorkomen.
De zuidelijke provincie steekt jaarlijks 4,5 miljoen euro in de luchthaven. Ook leggen de betrokken gemeenten zes miljoen euro op tafel.

Investering waard

Projectleider Gé Waaijer houdt raadsleden van de gemeenten Assen, Tynaarlo en Groningen én statenleden van Drenthe en Groningen voor dat het behoud van het regionale vliegveld die investering waard is.
'Het vliegveld is een basisvoorziening voor de infrastructuur in de regio. Het heeft voor ons dezelfde waarde als de Maas en onze wegen,' licht hij de motieven toe waarom Limburg er veel geld insteekt.
Groningen Airport Eelde dreigt vanaf eind volgend jaar in zwaar financieel weer te komen. De komende maanden moeten de aandeelhouders - drie gemeenten en de twee provincies - een besluit nemen of ze de helpende hand bieden.

Kan alle kanten op

De Groningse CDA-gedeputeerde Patrick Brouns wijst erop dat het nog alle kanten op kan. 'Dat loopt uiteen van sluiting tot verdere groei', aldus Brouns.
Hij wijst erop dat de komende maanden vijf onderzoeken worden gehouden. Onder meer naar het maatschappelijke en economische belang van het vliegveld voor Noord-Nederland. Na de zomer wordt dan een besluit genomen over de vraag of de aandeelhouders de portemonee gaan trekken of dat ze de luchthaven laten vallen.
Welke kant het op gaat, is nog moeilijk te zeggen. Het college van Tynaarlo heeft als eerste een richting aangegeven, maar wil dat nog niet toelichten.

Verdeeld

Provinciale staten van Groningen zijn verdeeld. Zo voelen het CDA en PVV veel voor een aanpak die vergelijkbaar is met de situatie in Limburg. De SP juist weer niet. Andere partijen houden hun kruit nog droog.
Ook de Groningse VVD-wethouder Joost van Keulen houdt zich op de vlakte. Hij wil eerst de onderzoeken afwachten. 'We gaan nu met objectief onderzoek heel goed kijken hoe we het vliegveld de komende jaren gaan bedruipen. En we vragen ons af: is er toekomst? In het najaar komt daar duidelijkheid over.'