Kamerlid pakt lobbyisten van Shell bij 'kop en kont'

Als de gaswinning verder wordt verlaagd, is er mogelijk onvoldoende geld om huizen en panden in Groningen op te knappen en te versterken. Dat schrijft Shell in een brief aan Kamerleden. Het bedrijf is voor vijftig procent eigenaar van de NAM.
Economische basis

In de brief schrijven lobbyisten van Shell dat de 'economische basis onder het versterkingsplan van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders dreigt te worden weggehaald' als het bedrijf geconfronteerd wordt met nog lagere gasopbrengsten.

Verziekt

Ook schrijven ze dat verdere productiebeperking zorgt voor 'marginale verbetering' van de veiligheid, maar wel veel kost. 'Overhaaste beslissingen tot versneld verlagen van de productie in Groningen vernietigt potentieel zo'n honderd miljard nationaal inkomen, dat gepaard zal gaan met dure gas-importen en dus een verslechterde betalingsbalans', zo staat in de brief.
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer reageert ziedend op de lobby van Shell: 'Het deugt van geen kant. Deze lobby en dit soort brieven toont aan hoe verziekt dit bedrijf is'.

'Bij kop en kont gepakt'

De brief, die door RTV Noord is ingezien, werd afgelopen week aan de Kamer gestuurd. Ook zijn Kamerleden door de lobbyisten bezocht, vertelt Nijboer op Radio Noord. 'Shell dreigt aan alle kanten. Als het gaat om geld, dan is de lobby maximaal om zoveel mogelijk gas te winnen. Dat lijkt natuurlijk nergens op. Ik heb ze bij kop en kont gepakt en mijn kamer uitgezet.'

House of Cards

Nijboer wijst Shell op afspraken over gebieden elders in de wereld: 'Als je in Nigeria olie wint, dan moet je de omgeving en het milieu compenseren. En hier denken ze alles maar te kunnen maken. Was het maar House of Cards, dan was het fictie', verwijst Nijboer naar een populaire Amerikaanse serie over lobbyisten en politiek. 'Maar dit is echt.'

'Er deugt gewoon niets van'

In het Radio Noord-programma De Week tot Eén spreekt Nijboer ook zijn woede uit over het nieuwe winningsplan van de NAM, dat eerder deze week is gepresenteerd. Met name de uitlatingen dat mogelijk maar honderd gebouwen hoeven te worden versterkt, steken het Kamerlid.
'Shell zegt het te begrijpen, maar dat blijkt uit niets. Je hoort NAM-directeur Schotman af en toe iets empatisch zeggen, maar er deugt gewoon niks van. Ik snap niet hoe ze dit in hun hoofd halen. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de schade, die het heeft aangericht. Dit is belachelijk', besluit een woedende Nijboer.