OM bemoeit zich niet met 'ambtelijke corruptie' bij politie

© Vincent Jannink/ANP
Het Openbaar Ministerie gaat niets doen met de agent die zondag de boete voor de Pekelder visser Kevin Wagenaar verscheurde. Dat zegt een woordvoerder van het OM tegen RTV Noord.
Bon verscheurd

De agent slingerde Wagenaar op de bon omdat zijn visvergunning niet in orde was. Maar de politieauto van de agent zat vast in de modder. Een andere visser trok de auto weer los, maar wel in ruil voor het kwijtschelden van de boete. Hierop werd de bon verscheurd.

'Ambtelijke corruptie'

Strafrechtadvocaat Mathieu van Linde zei dinsdag tegen RTV Noord dat de actie van de agent strafbaar is: 'Het is ambtelijke corruptie'. Volgens Van Linde zou het verhaal nog een staartje kunnen krijgen, als het OM de zaak zou uitzoeken.

'Zelfstandige bevoegdheid'

Maar de OM-woordvoerder ziet daar geen reden toe: 'De politie heeft zelfstandige bevoegdheid als het gaat om uitschrijven van bonnen. Het is mensenwerk en er is kennelijk een inschatting gemaakt. Dat mag, de agent heeft een bepaalde hoeveelheid ruimte om dat te beoordelen.'
Volgens de woordvoerder gaat het om een kleine zaak: 'Kijk, als het nou om een grote zaak zou gaan... Maar een overtreding bij het vissen is van een hele andere orde.'

Lees ook: