GBB: 'Negatief effect gaswinning weer eens vastgesteld'

© RTV Noord
De Groninger Bodem Beweging (GBB) heeft vrijdagmiddag gereageerd op het onderzoek naar de gezondheid van inwoners van het aardbevingsgebied. 'De gaswinning is, zoals bekend, de veroorzaker en moet daarom vergaand omlaag', schrijft de GBB.
In het onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dat Groningers die herhaaldelijk aardbevingsschade schade hebben gehad, vaker kampen met specifieke gezondheidsklachten dan andere Groningers.

Serieus nemen

De onderzoekers pleiten voor maatregelen, die de gezondheid moeten verbeteren. 'De zorgen van mensen, die voor de zoveelste keer schade hebben, moeten serieus genomen worden. Mensen moeten ontzorgd worden bij het schadeproces. Ook moet medische zorg zo toegankelijk mogelijk gemaakt worden, zowel financieel als in papieren procedures', vindt onderzoeker Tom Postmes.
De GBB vindt dat de gaswinning, de veroorzaker van de klachten, omlaag moet. 'Wat de onderzoeker wil is slachtofferhulp zonder de dader aan te pakken', schrijft de GBB.

Geweten

'Het is belangrijk er op te wijzen dat het steeds terugkomen van schade niet ophoudt zolang de gaswinning doorgaat. De effecten op gezondheid en psychisch welbevinden zullen hierdoor verergeren. Diegenen die willens en wetens toch doorgaan met gas winnen, zullen dit op hun geweten hebben', aldus de Groninger Bodem Beweging.

Lees ook: