Competitieslot: miljoenen aan tv-gelden op het spel voor FC Groningen

De begroting van FC Groningen wordt voor een belangrijk gedeelte bepaald door de inkomsten uit tv-gelden. Hoe hoger je eindigt op de ranglijst, des te meer geld je krijgt. De laatste twee wedstrijden worden voor FC Groningen zowel sportief als financieel erg belangrijk.
Vaak kun je een paar wedstrijden voor het einde van de competitie wel zien hoe de verdeling van de tv-gelden eruit komt te zien. Maar dit seizoen is het ongekend spannend.

Tien seizoenen

Dit seizoen krijgt FC Groningen ongeveer 4,2 miljoen euro aan tv-gelden. Dat kan volgend seizoen meer, maar ook minder zijn. Er wordt gekeken naar de prestaties van de clubs in de afgelopen tien seizoenen.
Vorig seizoen eindigde Groningen als zevende op de ranglijst van de tv-gelden.

Vitesse & Utrecht

Met de huidige stand in de Eredivisie meegerekend zakt FC Groningen qua tv-gelden naar plek acht. Vitesse is Groningen gepasseerd. FC Utrecht staat op plek negen. Utrecht mag niet meer dan vijf plaatsen hoger eindigen in de Eredivisie dan FC Groningen. Dat zou betekenen dat FC Groningen ongeveer 1,5 miljoen euro aan tv-gelden moet inleveren.
Groningen kan Vitesse nog passeren als de Groningers boven de ploeg uit Arnhem eindigen dit seizoen.

Heerenveen

Een andere concurrent is SC Heerenveen. De Friezen staan 6e op de ranglijst om het geld. FC Groningen kan zelfs Heerenveen nog voorbij en daarmee meer geld opstrijken. FC Groningen moet dan wel vier plekken hoger eindigen in de huidige competitie dan Heerenveen. Momenteel staat FC Groningen drie plekken hoger dan Heerenveen in de Eredivisie.

Afhankelijk

De clubs zijn wel sterk afhankelijk van andere clubs in de middenmoot als ADO Den Haag, PEC Zwolle en NEC.

Conclusie:

- FC Groningen moet Vitesse onder zich zien te houden
- Utrecht mag niet meer dan vijf plaatsen boven de FC eindigen
- SC Heerenveen moet vier plaatsen of meer onder FC Groningen eindigen
Alleen dan kan FC Groningen volgend seizoen meer geld krijgen uit tv-gelden.