Gemengde gevoelens bij start opkoopregeling

Voor inwoners van het aardbevingsgebied met een onverkoopbaar huis is er weer wat hoop. Maandag start een beperkte opkoopregeling.
Er is geld voor de uitkoop van vijftig gedupeerden. Daar heeft de NAM tien miljoen euro voor beschikbaar gesteld. De proef geldt voor een ruime cirkel rond Loppersum, waar ook plaatsen als Ten Boer, Appingedam en Slochteren in liggen.
De komende maand kunnen de huizeneigenaren zich melden bij Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders. Hij zegt niet in te kunnen schatten hoeveel mensen een beroep op de regeling gaan doen.

Loten

Vraag is wat er gebeurt als zich veel meer dan vijftig mensen melden die aan de voorwaarden voldoen. 'Dan gaan we loten', kondigt Alders aan.
Om zover te komen, moeten de betrokkenen wel aan de nodige eisen voldoen. Zo moet sprake zijn van grote sociaal-maatschappelijke problemen, zoals een echtscheiding, ontslag, overlijden of financiële dan wel psychische problemen door de aardbevingen.
Mensen die ver weg een andere baan hebben gekregen, maken ook een goede kans. Net als ouderen die kleiner willen wonen en bijvoorbeeld naar een verzorgingstehuis moeten.

Niet iedereen staat te juichen bij de opkoopregeling. Zo vindt de Groninger Bodem Beweging (GBB) de opkoopregeling veel te beperkt.

Aardbevingsvluchtelingen

Ook Greetje en Fred Ottens hebben zo hun twijfels. Zij hebben hun woning in Loppersum al jaren te koop staan. Ze wonen inmiddels in Emmen. 'Wij noemen onszelf aardbevingsvluchtelingen. We willen er niet meer wonen. Het gevolg is wel dat we met dubbele lasten zitten. Om die te drukken, hebben we de woning inmidels verhuurd, waardoor we waarschijnlijk al niet in aanmerking komen voor de regeling', denkt Fred.
Ook zijn vrouw twijfelt sterk. 'Onze hele doopceel is al zo vaak gelicht. We hebben het huis ook al aan de NAM te koop aangeboden en we zijn bij de Commissie Bijzondere Situaties geweest. We hebben er weinig zin in om voor de zoveelste keer onze ziel en zaligheid op tafel te leggen. Daar worden we weer knap onrustig van. En ik moet nog zien of hier wel zoveel van terechtkomt,' zegt Greetje.

'Een fooi'

Hun huis was een paar jaar geleden nog 200.000 euro waard. Ze hebben uitgerekend dat de opkoopregeling hoogstens 130.000 euro oplevert. 'Gezien alles wat ons is aangedaan, is dat een fooi. Dan kunnen we misschien beter blijven verhuren of wachten op betere tijden.'
Er wordt door de Nationaal Coördinator 95 procent van de taxatiewaarde uitgekeerd. Daarnaast kunnen de verkopers ook nog een beroep op de waardeverminderingsregeling van de NAM doen; dat levert een paar duizend euro extra op.

Weer verkopen

Wat er na het opkopen met de vijftig huizen gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. 'Dat gaan we nog bekijken. Zo kunnen we de huizen gebruiken als wisselwoning bij versterkingsoperaties. Ook de verkoop tegen een realistische prijs is een optie. Als de woning echt gevaar oplevert, kan in een enkel geval sprake zijn van sloop,' licht Alders toe.