Twijfel over arbiters voor het aardbevingsgebied

© Goos de Boer/RTV Noord
De Tweede Kamerfracties van GroenLinks en de PvdA zetten vraagtekens bij de arbiters, die maandag in het aardbevingsgebied aan de slag zijn gegaan. De partijen hebben er Kamervragen over gesteld.
Mijnbouwschade

Ze hebben er moeite mee dat er sprake is van 'arbiters voor aardbevingsschade'. En dus niet voor 'mijnbouwschade'. Gevreesd wordt dat als gevolg hiervan Groningers buiten het officiële aardbevingsgebied geen beroep op de arbiters kunnen doen.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken wordt erop gewezen dat hij eerder heeft toegezegd voortaan het bredere begrip 'mijnbouwschade' te gebruiken.
'Waarom doet u dat in dit geval dan niet? Kunt u dat voor deze regeling alsnog aanpassen?', vragen de Kamerleden Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en Jan Vos (PvdA).

Oud-rechters

De arbiters zijn vijf oud-rechters. Zij gaan zich buigen over vastgelopen schadegevallen.
De beide partijen vragen zich af hoe de komst van de arbiters zich verhoudt met al bestaande instanties. Daarbij gaat het om de Mijnraad en de Technische Commissie Bodembeweging. 'Wat voegen de arbiters daar aan toe?', willen de Kamerleden weten.

Direct toegang?

Verder vragen ze of het klopt dat de arbiters zich alleen met complexe gevallen bezig gaat houden. Ook willen ze weten of alle Groningers zonder meer direct toegang hebben tot de arbiters.