Kamp: 'Installaties AkzoNobel bestand tegen zwaardere aardbevingen'

Minister Kamp bij de presentatie van het meerjarenprogramma van de NCG Hans Alders
Minister Kamp bij de presentatie van het meerjarenprogramma van de NCG Hans Alders © Martijn Beekman/ANP
De installaties van AkzoNobel op het Chemiepark in Delfzijl zijn afdoende bestand tegen zwaardere aardbevingen. Het gaat hierbij om de chloortank en de chloorleidingen van het chemische bedrijf.
Dit laat minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer weten. Hij reageert daarin op aangenomen moties van een gasdebat, eerder dit jaar.
Daarbij gaat het onder meer om een motie van Eric Smaling (SP) en Jan Vos (PvdA). Zij dringen daarin er op aan dat de chemische installaties in Delfzijl met spoed aardbevingsbestendig worden gemaakt.

Potentiële risico's

De VVD-bewindsman laat weten dat het ontwikkelen en testen van een verantwoorde onderzoeksmethode veel tijd kost. De eerste fase is inmiddels afgerond. 'De conclusie is dat de installaties van AkzoNobel met het grootste potentiële risico's afdoende bestand zijn tegen de maximale grondversnelling', meldt Kamp.
Dat laatste is gebaseerd op de zogenoemde PGA-kaart, die in oktober vorig jaar door het KNMI is gepresenteerd. Die gegevens zijn verder uitgewerkt door de onderzoeksbureaus Deltares en TNO, aldus de minister.
Kamp kondigt nader onderzoek aan. Daarover zijn afspraken gemaakt met Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders. Hij leidt een stuurgroep die hiermee al aan de slag is.
Daarbij worden de aanbevelingen van de commissie Meijdam gebruikt. Die commissie gaat er vanuit dat de zwaarst mogelijke aardbeving maximaal de kracht van 5.0 op de Schaal van Richter heeft.

Meer duidelijkheid

Kamp verwacht op korte termijn meer duidelijkheid of en hoe alle installaties op het Chemiepark versterkt moeten worden: 'Dat alles moet leiden tot een antwoord op de vraag welke veiligheidsnormen moeten worden toegepast op het Chemiepark,' vat hij de nog lopende onderzoeken samen.
Naast verder onderzoek en het eventueel versterken van installaties wijst hij er op dat de bedrijven op het Chemiepark al volop actief zijn op dit gebied. 'Voor het geval zich een zware aardbeving voordoet zijn er snelle eerste noodmaatregelen geformuleerd,' laat de bewindsman de Tweede Kamer weten.

Risico-analyses

Kamp wijst het parlement er ook op dat wordt gewerkt aan bouw- en veiligheidsnormen voor alle industriële installaties, infrastructuur en overige bebouwing in Groningen. Daarvoor is inmiddels bij 21 van de 45 bedrijven die in het aardbevingsgebied met gevaarlijke stoffen werken een risico-analyse uitgevoerd.
De VVD-bewindsman verzekert de Kamer dat bij problemen er direct actie volgt. 'Duidelijke veiligheidskwesties worden in overleg met de infrabeheerders en de Nationaal Coördinator met voorrang aangepakt', kondigt hij de kamerbrief aan.

Lees ook: