NAM steekt 17 miljoen euro in veiliger maken nieuwbouw

© Jos Schuurman/FPS
De NAM heeft tot nu toe zeventien miljoen euro uitgekeerd aan nieuwbouwprojecten in Groningen. Daarbij gaat het om een bijdrage in het aardbevingsbestendiger maken van nieuw te bouwen huizen en gebouwen.
Totaal hebben driehonderd projecten de afgelopen twee jaar gebruik gemaakt van deze nieuwbouwregeling. De meeste daarvan worden gebouwd in de kern van het aardbevingsgebied: 178 projecten.
Woonbestemming
In de stad gaat het om 72 nieuwbouwprojecten. De rest van de aanvragen komt uit andere delen van de provincie. Het gaat in de meeste gevallen om panden met een woonbestemming.

In het kader van de regeling krijgen particulieren en projectontwikkelaars met bouwplannen zowel technische als financiële ondersteuning van de NAM. Voorwaarde is dat de bouwsom minimaal 40.000 euro bedraagt.

Vast percentage

De betrokken krijgen een vast percentage van de bouwsom. Er hoeft niet te worden aangetoond dat sprake is van meerkosten. Er wordt gewerkt aan de hand van de Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR) voor aardbevingsbestendiger bouwen.
De nieuwbouwregeling staat los van grote projecten, zoals het veiliger maken van het Forum in de stad Groningen en het OZG-ziekenhuis in Scheema. 'Dat zijn grotere, complexe projecten. Daar worden aparte afspraken over gemaakt,' laat een NAM-woordvoerder weten.