Synagoge zorgt ervoor dat oorlogsspullen bewaard blijven

Tijdens het opruimen van de zolder, een verhuizing of bij de sloop van een woning; nog altijd duikt er interessant materiaal uit de oorlogsjaren op bij mensen thuis.

Bij de synagoge aan de Folkingestraat en het Oorlogs- en Verzetsmuseum Groningen konden Groningers deze spullen vandaag afleveren.


De schenkingen worden ondergebracht bij het museum, archief of de instelling waar het voorwerp het beste in de collectie past.

Rol met tekeningen en bevrijdingsrok

'Niet weggooien!' luidde de slogan van de inzamelingsactie. Bij de synagoge bracht een drietal Groningers een rol met tekeningen en een bevrijdingsrok uit de oorlog binnen, waarop directeur Marcel Wichgers ze doorverwees naar het Oorlogs- en Verzetsmuseum. Daar was de opbrengst groter: een bevrijdingsrok die gedragen werd tijdens en na de bevrijding, een plakboek, stamkaarten, voedselbonnen en nauwkeurig bijgehouden dagboeken.

Bestuderen

De spullen uit de Tweede Wereldoorlog worden eerst geregisteerd bij het Oorlogs- en verzetsmusuem. 'Na de registratie gaan we die goed bestuderen.' Een boek kost meer tijd, bij en bevrijdingsrok zie je gelijk waar het om gaat', zegt Tobias van Kersbergen.

Stamkaart

'Zijn jullie nog open?' klinkt uit de deuropening wanneer een Groninger vlak na sluitingstijd een stamkaart komt inleveren. 'Hou maar hoor, anders gooi ik het weg.' Het museum neemt de kaart aan, ondanks dat ze losse stamkaarten niet meer aanneemt. 'Waarschijnlijk wijzen we deze stamkaart door aan het Friese Verzetsmuseum.'

Waardevol

Bij de synagoge heeft de actie niet veel opgeleverd, maar het Oorlogs- en Verzetmuseum wel. 'Ik had niet verwacht dat we vandaag zoveel waardevolle spullen binnenkregen', aldus Van Kersbergen. Volgens hem is de actie dan ook een goede zaak geweest. 'Als mensen nog spullen uit de Tweede Wereldoorlog thuis hebben liggen, kunnen ze die nog altijd langsbrengen.'