Rechter: Harenaren incasseerden legaal tonnen van hun 97-jarige buurvrouw

© Katherine Kerry/Flickr (Creative Commons)
Pakweg 500.000 euro die een financieel adviseur en zijn vrouw inden van onder meer een familie uit Gees, is legaal verkregen. In totaal incasseerden de twee ruim 800.000 euro.
Dat heeft de rechtbank in Groningen woensdag besloten.
Justitie beschuldigde het tweetal van het kaalplukken van hun hoogbejaarde buurvrouw, een stichting voor autistische kinderen en de familie uit Gees. Het OM wilde dat ze 800.000 euro zouden terugbetalen. Volgens de rechtbank is vijf van de acht ton legaal geïncasseerd.

Geoorloofd

Het Openbaar Ministerie had de twee echter niet voor de rechter gebracht voor het leegplunderen van de rekeningen van de stichting en het gezin uit Gees. Dat dit strafbaar was, is evenmin bewezen. De financieel adviseur had het accountantskantoor van zijn overleden vader overgenomen. Het kantoor diende al rekeningen in voor het financiële toezicht van de stichting voordat de zoon het kantoor overnam. Dat ze daarvoor geld ontvingen, was dus geoorloofd, vindt de rechter.
Ook de familie uit Gees liet bewust de financiën regelen door het echtpaar uit Haren, oordeelt de rechtbank. "Er zijn vraagtekens te zetten bij de aanzienlijke bedragen die de boekhouders inden, maar er is onvoldoende bewijs dat dit strafbaar is", zei de rechter.

Hoogbejaarde buurvrouw


De verdachte deed jarenlang de boekhouding van zijn buurvrouw. Van haar geld bleef nauwelijks iets over. Vorig jaar overleed ze op 97-jarige leeftijd.
Lees ook: Echtpaar moet gevangenis in voor uitbuiting bejaarde vrouw