Keizer zet ijdelheid opzij voor proloog Giro

Zelfs de baard moet eraf bij wielrenner Martijn Keizer uit Muntendam. Hij wil hoge ogen gooien in de proloog van de Ronde van Italië. De Giro begint vrijdag in Apeldoorn met een korte tijdrit van bijna tien kilometer.
'Ik zou niet meer weten wanneer de laatste keer was dat ik me geschoren heb' zegt de renner van Lotto/Jumbo als hij bij Kapsolon Marcel in Veendam heeft plaatsgenomen in de kapstoel. Een baard hoort bij intussen bij z'n imago.
'En ik ben ook best wel ijdel' vertelt hij eerlijk voordat hij 'onder het mes' gaat. Hij krijgt een speciale behandeling. Met kwast, echt scheerzeep en een echt scheermes.

Kapper volgt Keizer

'Ga maar lekker liggen' zegt kapper Marcel Veen, eigenaar van de salon. Hij kent Martijn goed, want hij knipt z'n haar ook. Altijd een modieuse coupe. Bovendien volgt hij hem op de voet, want als Keizer de zaak binnestapt weet Veen dat hij net terug is uit de Ronde van Romandië.
In deze koers was Keizer op zoek naar bevestiging van zijn tijdritkwaliteiten. 'Ik werd in de proloog 10e en in de lange tijdrit 22e. Met de vorm zit het wel goed. Het is nu zaak om goed te herstellen om goed voor de dag te kunnen komen in de proloog van de Giro'

In z'n hoofd

Sinds bekend is dat de er wederom een grote Ronde in Nederland start is de 28-jarige Groninger in z'n hoofd bezig met deze proloog. En hij heeft ook wel enig recht van spreken om met ambities van start te gaan.
'Ik rij nu drie jaar voor Lotto\Jumbo en heb tot dusver in alle prologen een toptien klassering behaald', weet Keizer. 'Waarom zou het nu niet lukken? Ik denk dat deze rit op maat is voor mij, ik ga voor de top vijf klassering. Roze? Dan moet echt alles meezitten.'
Het wordt hoe dan ook een speciale dag voor Keizer. Voor het eerst start hij in één van de drie grote Rondes die in eigen land beginnen. 'Het kan best één of twee procent extra geven. Tenminste dat hoor ik van de jongens die vorig jaar bij de Tourstart reden in Utrecht.'

'Voordeel is minimaal'

Het voordeel van een gladde kin is volgens Keizer minimaal. 'Seconden zal het niet schelen, maar het is wel bewezen dat het sneller is. In zo'n korte tijdrit gaat het om honderdsten dus alles wat je kunt winnen moet je gewoon meenemen.'
Na drie kwartier is de baard eraf. Keizer is tevreden over het resultaat en schudt de hand van de vakbekwame Veen. Keizers ijdelheid kan weer groeien.