Overzicht: Wat deden de 'andere' Groningers in de Eredivisie?

Zoet redt tegen Feyenoord
Zoet redt tegen Feyenoord © ANP/Olaf Kraak
Nu de stofwolken rond de zinderende beslissing van de Eredivisie zijn opgetrokken, is het tijd om de balans op te maken. FC Groningen haalt de play-offs om Europees voetbal, maar wat hebben de andere Groningers in de Eredivisie gedaan?
Op volgorde van eindklassering op de ranglijst geven we bij alle tien Groningers een korte toelichting:

PSV: Jeroen Zoet (Veendam)

(Bron: ANP)
Jeroen Zoet is met PSV eerste geworden na een bloedstollende ontknoping in de Eredivisie. Ajax stond tot de laatste speelronde eerste, maar door puntenverlies is PSV uiteindelijk kampioen geworden.

Ajax: Richairo Zivkovic (Foxhol)

Zivkovic in het shirt van Willem II (Bron: ANP)
Ajax is tweede geworden, maar daar heeft Zivkovic geen enkel aandeel in gehad. Hij werd dit seizoen verhuurd aan Willem II en kwam tot twee doelpunten in 16 wedstrijden. In de winterstop werd hij teruggehaald naar Ajax, maar werd daar bij de beloften gestald. Voor het eerste elftal maakte hij geen minuten. Het is niet bekend of hij volgend seizoen bij het eerste elftal van Ajax aansluit. Overigens loopt FC Groningen een bonus mis. Ajax zou FC Groningen een bedrag overmaken als de Amsterdammers kampioen zouden worden.

PEC Zwolle: Stef Nijland (Hoogezand)

Nijland in duel met een Feyenoorder (Bron: ANP)
Trainer Ron Jans mag blij zijn met Stef Nijland, die erg bruikbaar was als 'supersub'. Hij kwam dit jaar tot 26 competitiewedstrijden, maar daarvan speelde hij er 15 als invaller. Toch was hij daarin met een zestal mooie goals een paar keer belangrijk. PEC eindigde het seizoen als achtste en mag play-offs om Europees voetbal spelen.

Vitesse: Arnold Kruiswijk (Appingedam)

Kruiswijk sprint met Botaka van Excelsior (Bron: ANP)
Kruiswijk kwam dit seizoen tot 22 wedstrijden in de Eredivisie, maar in de slotfase van de competitie sukkelde hij met een blessure. Vitesse draaide een teleurstellend seizoen en eindigde met de negende plaats net buiten kwalificatie voor de play-offs. Kruiswijk heeft nog een contract tot de zomer van 2017.

sc Heerenveen: Jerry St. Juste (Marum)

St. Juste in zijn eerste seizoen tegen Feyenoord (Bron: ANP)
De 20-jarige Groninger, die in 2007 van SV Marum naar de jeugdopleiding van sc Heerenveen overstapte, heeft dit seizoen definitief zijn naam in de Eredivisie gevestigd. Vorig seizoen kwam hij al tot 13 duels, dit seizoen kwam hij tot 27. Daarbij scoorde hij eenmaal. Ook werd hij door trainer Foppe de Haan van de verdediging naar het middenveld verplaatst, waar hij een aantal goeie wedstrijden speelde. sc Heerenveen eindigde als twaalfde. 

Excelsior: Yoëll van Nieff (Groningen)

Van Nieff in het FC Groningen-shirt (Bron: ANP)
De 22-jarige Stadjer mocht het dit seizoen bij Excelsior proberen, dat hem erg graag wilde huren van FC Groningen. Maar de verhuurperiode was geen succes. In het begin van het seizoen stond Van Nieff nog vijf maal in het veld (kwam nooit verder dan 64 minuten speeltijd per wedstrijd), maar daarna koos trainer Fons Groenedijk voor andere spelers. Excelsior eindigde dit seizoen op de veilige vijftiende plaats. Of FC Groningen hem in het komende seizoen weer aan de selectie toevoegt, is niet duidelijk.

De Graafschap: Tolgahan Cicek (Delfzijl)

Cicek bij de spelerspresentatie (Bron: ANP)
De Graafschap is geëindigd als zeventiende in de Eredivisie. Dat is een knappe prestatie, want pas in maart was de club uit Doetinchem hekkensluiter af. Cambuur nam het stokje toen over. De Delfzijlster Cicek (20), afkomstig uit de jeugdopleiding van FC Groningen, speelde daar een bescheiden rol in. De linksback kwam dit seizoen tot dertien competitiewedstrijden, die hij vooral na de jaarwisseling speelde. In de nacompetitie moet Cicek en zijn ploeg proberen in de Eredivisie te blijven.

Cambuur: Tom Hiariej (Zuidbroek), Martijn van der Laan (Hoogezand) en Leonard Nienhuis (Aduard).

Een blije Hiariej toen hij bij Cambuur kwam (Bron: Omrop Fryslan)
Het trio Groningers bij de Friese ploeg zal niet terugkijken op een sterk seizoen. Hun ploeg degradeerde, trainer en ex-assistent bij FC Groningen Henk de Jong stapte halverwege het seizoen op en vooral Hiariej zal zich het seizoen anders hebben voorgesteld. Hij werd in de winterstop door FC Groningen verhuurd aan Cambuur, maar kwam daar niet verder dan tien optredens. Hij werd vooral als invaller gebruikt.
Van der Laan en Nienhuis druipen af na een nederlaag (Bron: ANP)
Martijn van der Laan, ook door FC Groningen verhuurd aan Cambuur, speelde iets meer. De verdediger kwam tot 21 wedstrijden, omdat hij vanwege slecht spel een tijd op de bank werd gezet. Het is nog niet bekend of hij en Hiariej komend seizoen weer bij de selectie van FC Groningen horen.
Keeper Leonard Nienhuis heeft ook niet alles gespeeld. Vanwege een aantal blunders werd ook de derde Groninger bij de Friese ploeg gepasseerd. Toch werd hij in de loop van het seizoen weer eerste keeper en kwam de Aduarder uiteindelijk tot 30 wedstrijden.

Sparta Rotterdam: Mart Dijkstra (Delfzijl)

Dijkstra viert het kampioenschap met Sparta (Bron: ANP)
Toegegeven, Dijkstra speelde dit seizoen niet in de Eredivisie, maar volgend seizoen doet hij dat waarschijnlijk wél. Hij werd namelijk met Sparta kampioen van de Jupiler League en promoveert daardoor naar het hoogste niveau. Dijkstra speelde als vaste basisspeler een sterk seizoen en kwam tot 32 wedstrijden in de kampioensploeg. De verwachting is dat Dijkstra bij Sparta blijft.