Te gast bij de koeien tijdens de Open Boerderijdagen

© RTV Noord
Altijd al eens een kijkje willen nemen achter de schermen in een boerenbedrijf? Dat kan vrijdag tijdens de Open Boerderijdagen.
Enumatil en Haren

In heel Nederland openen 64 boeren hun schuurdeuren voor het publiek. In onze provincie doen twee boeren mee: Hoving in Haren en Renkema in Enumatil. De 29-jarige Martin Renkema heeft de boerderij overgenomen van zijn vader. Die begon in 1981 met veertig koeien. Nu staan er 130.

Dierenwelzijn

De boerderij van Renkema ging vrijdagmorgen om tien uur open voor het publiek en al snel waren er ruim tweehonderd bezoekers binnen. 'Zo snel hadden we dat niet verwacht', zegt Renkema. 'Na alle negatieve publiciteit over de melkveehouderij is dit een mooie kans om te laten zien dat de dieren het hier wel goed hebben. In Nederland hebben we dierenwelzijn hoog in het vaandel staan.' De koeien van Renkema staan in het land. 'Vooral de samenleving vraagt daarom', lacht Renkema. 'De koeien zelf maakt het niet zo heel veel uit.'

Spelletjes

Ook voor de kinderen is er van alles te doen tijdens de open boerderijdagen. Ze kunnen een koe leren melken, zuivel proeven, melkbussen heffen, een boerenstormbaan trotseren en meedoen aan een race op skippykoeien. De volgende open boerderijdag is op 16 mei.