Driekwart Groningse studenten betaalt teveel huur

Zo'n driekwart van de studenten in Groningen betaalt te veel huur, maar... de gemiddelde huurprijs voor kamers in Groningen is wel lager dan het landelijk gemiddelde. De cijfers in beeld.
'Huisjesmelkers aanpakken'

'Studenten moeten vaak veel geld lenen om hun huur te betalen', zegt Stefan Wirken, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond. 'Zeker nu studenten hun basisbeurs kwijt zijn, is het belangrijk dat studenten niet te veel betalen en huisjesmelkers dus hard worden aangepakt.'

Onder landelijk gemiddelde

Huisjesmelken en prijsafspraken of niet: de gemiddelde kamer-huurprijs in Groningen is een van de laagste van de Nederlandse studentensteden. Met 304 euro per maand zijn kamers zo'n 19 euro goedkoper dan het landelijk gemiddelde.
Enschede is met zijn grote campus de goedkoopste studentenstad, met een gemiddelde huurprijs van 248 euro. Amsterdam spant de kroon. Een kamer kost er bijna 415 euro en dat is nog vaak een kleinere kamer dan een Groningse ook.
Op de kaart hieronder zie de gemiddelde prijs en oppervlakte per studentenstad.

73 procent betaalt te veel

Uit cijfers van de website Chekjekamer.nl van de studentenkamer wordt duidelijk dat iets meer dan 73 procent van de Groningse studenten te veel huur betaalt. Volgens het Woningwaardestelsel betalen studenten in Stad gemiddeld 3,19 euro per vierkante meter te veel, wat neerkomt op gemiddeld 42 euro per maand in totaal.

Huiseigenaren kunnen prijzen verhogen

Rond dezelfde tijd vorig jaar, was de huur in vijftig procent van de gevallen te hoog. Nu is dat dus ruim zeventig procent. Een groot verschil. Wirken: 'Het aanbod op de markt wordt krapper, dus huiseigenaren drijven de prijzen omhoog. Daar komen ze mee weg. Als je als huurder naar een huurcommissie gaat, volgt er namelijk geen sanctie.'
Het hele rapport met alle huurprijzen, -afwijkingen en uitleg over het Woningwaardestelsel, is te lezen in dit PDF-document van de LSVb.