'Leefstijlbegeleiding maakt kans op gezonde baby niet groter'

Leefstijlbegeleiding voor vrouwen met ernstig overgewicht en verminderde vruchtbaarheid draagt niet bij aan een grotere kans op een gezond geboren kind.
Wel worden deze vrouwen makkelijker op natuurlijke manier zwanger door de begeleiding bij hun leefstijl.
Dat blijkt uit onderzoek van 23 Nederlandse ziekenhuizen, waar het UMCG leiding aan geeft.
600 vrouwen
Voor het onderzoek zijn bijna 600 vrouwen onderzocht, die op het punt stonden een vruchtbaarheidsbehandeling te ondergaan. Bij ongeveer de helft daarvan werd leefstijlbegeleiding toegepast, met als doel tenminste vijf procent van hun gewicht te verliezen.
Een verpleegkundige stond hen een half jaar lang bij met voedings-en beweegadvies. De andere vrouwen kregen standaard zorg zonder leefstijlbegeleiding. Daarna deden beide groepen de vruchtbaarheidsbehandeling. Na het vergelijken van de resultaten bleek dat de kans op een gezond geboren kind niet hoger werd na leefstijlbegeleiding.

Minder behandelingen

Wel bleek dat de vrouwen die de leefstijlbegeleiding hadden ondergaan meer natuurlijke zwangerschappen hadden dan de vrouwen die geloot hadden voor direct een vruchtbaarheidsbehandeling. Hierdoor zijn er na leefstijlbegeleiding minder vruchtbaarheidsbehandelingen nodig. Er was geen verschil in zwangerschapscomplicaties en in uitkomsten van de kinderen in beide groepen.
Overigens behaalde niet meer dan 38% van de vrouwen in de leefstijlbegeleiding groep het doel om vijf procent af te vallen. Bijna een kwart van de vrouwen stopte vroegtijdig met het begeleidingsprogramma. In een vervolgstudie wordt bekeken wat er nodig is voor vrouwen om de begeleiding wel vol te kunnen houden.
Speciale bus
Ook start een studie naar de gezondheid op langere termijn van de deelnemende vrouwen en kinderen uit de LIFEstyle-studie. Dit gebeurt met behulp van een speciale bus die door Nederland gaat rijden. De onderzoekers hopen dat de hulp van toen effect heeft gehad op hun overgewicht, bloeddruk, cholesterol en conditie van hart- en bloedvaten. In het vervolgtraject wordt dat gemeten. 

Lees ook: UMCG-onderzoekers doen mobiel onderzoek naar vrouwen en kinderen