AD Misdaadmeter: 'Ten Boer veiligste gemeente van Nederland'

De gemeente Ten Boer is de veiligste gemeente van Nederland. Er werd vorig jaar geen enkele auto of motor gestolen en er werden geen zakken gerold. Ook was er geen sprake van een straatroof of overval. Dat blijkt uit de AD Misdaadmeter 2016.
In onze provincie zijn drie gemeenten die volgens de krant in de categorie 'onveilig' vallen. Daarbij spant de stad Groningen te kroon (landelijk de 18e meest onveilige gemeente). Maar ook Vlagtwedde (plek 86) en Oldambt (94) zijn onveilig
.

Afname

In 95 Nederlandse gemeenten is de criminaliteit het afgelopen jaar toegenomen. Daarmee gaat bijna een kwart van de gemeenten in tegen de landelijke trend van dalende misdaadcijfers.

Kleinere gemeenten

Het betreffen vaak kleinere gemeenten waar de misdaad is toegenomen, met gemiddeld 29.000 inwoners. Gemeenten waar de criminaliteit daalt hebben gemiddeld 48.000 inwoners. In Drenthe liet geen enkele gemeente stijgende criminaliteit zien, in tegenstelling tot Gelderland en Zeeland. In die twee provincies namen de misdaadcijfers het meest toe.
Amsterdam eindigde wederom bovenaan de lijst van onveilige gemeenten van de AD Misdaadmeter, juist door een toename van het aantal gevallen zakkenrollerij. Ook Maastricht, dat de tweede plaats inneemt, heeft veel last van zakkenrollers.