De Noord 9 van zaterdag 21 mei

De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.
Surf naar
voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. De Troebadoers - Niks aan de kop

Op 1 oktober 2015 is het langverwachte debuutalbum van De Troebadoers verschenen. Op het album 'Veenhoes sessies' staan twaalf liedjes, waaronder de hits 'Riekdom' en 'In de nacht'. Het album is genomineerd voor de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden. Tijdens hun optreden in Café Martini vanaf muziekfestival Eurosonic/Noorderslag hebben Jan Henk de Groot, Edwin Jongedijk en Alex Vissering de Grunny 2016 uitgereikt gekregen. De Grunny is de jaarlijkse muziekprijs van RTV Noord. 'Niks aan de kop' is de derde single van De Troebadoers in de Noord 9. Beluister 'Niks aan de kop' zoals De Troebadoers het live hebben gespeeld in Café Martini.

2. Pieter van der Zweep - Dansen

Pieter van der Zweep is een Delfzijlster. Hij zingt al vanaf zijn tienerjaren. Eerst in allerlei bandjes, maar de laatste jaren is hij zonder band op pad. Hij werkt samen met zijn vaste liedjesschrijver en producer Robert Dorn. Hij doet mee aan allerlei talentenjachten: bij RTL 4, bij Radio 538 en bij het online platform Ongekend Talent. In 2011 heeft hij een bescheiden succes als hij samen met zangeres Do het liedje 'Vijf jaar' de hitlijst in zingt voor radiozender 100%NL. In 2013 zingt hij de titelsong van de bioscoopfilm 'Smoorverliefd'. Onlangs stond hij in de Noord 9 met 'Zal de liefde winnen'. Beluister hier zijn nieuwe liedje op YouTube.

3. Lucas & Gea - Ik gaf jou alles

Lucas en Gea Hulshof komen uit Oude Pekela en staan sinds de eeuwwisseling samen op het podium. Hun eerste hit is meteen een knallend succes: 'Steeds weer huil je' wordt in korte tijd het meest gedraaide nummer op Radio Noord. Van het album met dezelfde naam zijn tienduizenden exemplaren verkocht. Dit alles luidt een succesvolle carrière in met heel veel optredens, een theatertournee, tv-specials, een eigen reality-serie op TV Noord, een eigen platenlabel en veel hits. Recent jaar zijn Lucas & Gea te vinden in de Noord 9 met 'Als ik je zie' en 'Veranderd in een ander' voor Alzheimer Nederland. Met 'Ik gaf jou alles' viert het duo dat het 25 jaar samen op het podium staat. Hier beluister je het liedje op YouTube.

4. Irene Wilkens & Sikkom Kult - Wat west is

Eind maart is het nieuwste liedje van Irene Wilkens en haar band verschenen. De première was in Café Martini. Nu komt het liedje binnen in de lijst: het is de eerste notering voor de zangeres. Ze is veelzijdig, zingt in allerlei talen, bij allerlei bands. Samen met Sikkom Kult brengt ze uitsluitend Groningstalige liedjes, meestal geschreven door Alex Schoenmaker. Beluister 'Wat west is' op YouTube.

5. Wia Buze - t Laifste

Het eerste weekend van maart heeft Wia Buze haar nieuwe album gepresenteerd in Farmsum. De cd 'Thoes' is Wia's tiende album, opnieuw gemaakt met haar vaste producer Jur Eckhardt. Onder andere Alje van Bolhuis, Alex Vissering, Henk Puister en Jan Henk de Groot hebben nummers geschreven. Jan Henk de Groot zijn bijdrage is ook de eerste single: t Laifste. Het verschijnen van 'Thoes' is een nieuwe mijlpaal rond Wia's jubileum; tijdens haar jubileumconcert in Delfzijl op 31 oktober heeft Wia een koninklijke onderscheiding ontvangen. Het lintje is aan Wia uitgereikt omdat ze zich -onder meer- inzet voor goede doelen en de Grunneger toal. Ga hier naar de Facebook-pagina van Wia Buze.

6. Hans ten Have - Kalm aan bruier

Hans ten Have is zanger en tekstschrijver uit Sellingen. Hij is lange tijd de drijvende kracht achter KROM De Bende geweest. Sinds het einde van die band is Hans ten Have solo actief. Zijn nieuwste liedje is 'Kalm aan bruier' over twee broers die verwikkeld zijn in een strijd om brommers. Hans heeft een Groningse tekst gemaakt op 'Slow down' van Douwe Bob. Dat liedje was de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival in Stockholm. Hier bekijk je de clip van het liedje op YouTube.

7. Harry Niehof - Café op Driefklaai

Twee jaar na zijn album 'Twijduustern' is er een nieuw album van Harry Niehof: 'Café op Driefklaai'. Het is ook de naam van de theatertour waarmee Niehof vanaf begin maart langs theaters trekt. In die voorstelling speelt het café van Harry's vader, waar de zanger groot werd, een belangrijke rol. Harry Niehof is al decennia actief in de Groninger muziekwereld. In 2003 ruilt hij het Engels in voor het Gronings. Sindsdien maakt hij vijf Groningstalige cd's, waarvan één met Los Bomberos samen. En zijn zesde solo-album is net verschenen. Ga hier naar de Facebook-pagina van Harry Niehof.

8. Maas & Folgerts - Gaiterij

De naam Rieks Folgerts is op muziekgebied onlosmakelijk verbonden met die van Johan Raspe. Samen zijn Raspe en Folgerts decennia lang actief geweest als de Askay Brothers, de Groninger Everly Brothers. Na een aantal soloprojecten (oa. de albums 'Schier' en 'Reloaties') heeft Rieks Folgerts een nieuwe pazzipant gevonden om muziek mee te maken: Marget Maas uit Wildervank. Zij is al jarenlang actief als zanglerares, zangeres en gitariste. 'Gaiterij' is terug te vinden op hun gezamenlijke album 'Kiek, zo kin t ook'. De videoclip vind je hier op YouTube.

9. Zuver Scheerwol - Vrijhaid

Zuver Scheerwol is een samenwerking van Sijtse Scheeringa en Fries Wolma. Beide mannen leveren een deel van hun achternaam voor de naam van de band. Al ruim voor het onstaan van Zuver Scheerwol werken Sijtse en Fries samen; bijvoorbeeld bij het maken van Sijtses album 'Swingend deur de nacht' in 1999. In 2011 omringen de twee rockers zich met meer muzikanten en Zuver Scheerwol is geboren. In november 2015 is het album 'Doalders' verschenen waarop veel liedjes zijn terug te vinden. Hits van dat album zijn oa. 'Ik rok en ik roll', 'Piene in mien haart' en 'Trammelaant op t pladdelaand'. Vlak voor Bevrijdingsdag is dit liedje in première gegaan op Radio Noord: 'Vrijhaid'. Beluister 'Vrijhaid'.
Iedere week stelt een groep muziekprofessionals de Noord 9 samen uit het aanbod van actuele songs. De Noord 9 is de graadmeter van de Groninger muziek.

Tips

Heb je voor ons Groninger muziektips? Mail ze dan naar muziek@rtvnoord.nl.