Dit zijn de winnaars van Startup Weekend, Aquaton en Hacking Health

Niet op één, niet op twee maar op drie evenementen konden ondernemers en professionals afgelopen weekend nieuwe ideeën ontwikkelen en uitwerken in Groningen. Dit zijn de winnende ideeën van Startup Weekend Music & Sound, Hacking Health en de Aquathon.
Drie dagen zwoegen

De drie evenementen hadden nagenoeg dezelfde opzet. Vrijdagavond presenteerden de deelnemers hun ideeën. Alle deelnemers stemden daarna op hun favoriete ideeën en vormden groepen om ze uit te werken. In de finale op zondag werden de uitgewerkte ideeën en concepten gepresenteerd aan een jury die de winnaar uitriep.
De evenementen zijn onderdeel van Startup Fest, een groot Nederlands evenement om startups in het land beter op de kaart te zetten. In Groningen werden drie thema's aangesneden: waterveiligheid, muziek en geluid en gezondheid.

Winnaar muziek en geluid: muziekschilderijen

Het was de kleinste Startup Weekend in Groningen tot nu toe. Een kleine dertig ondernemers en studenten gingen aan de slag met het thema Music & Sound. Het leverde vijf presentaties op zondagavond.
De jury liet er daarbij geen misverstand over bestaan. De lucht moet uit de startupwereld. Een leuk idee is niet genoeg: het verdienmodel moet kraakhelder zijn. Één van de vijf uitgewerkte ideeën voldeed daaraan en won dan ook.
Onder de noemer Analog Music Art kunnen muziekliefhebbers hun luistergeschiedenis van Spotify of Soundcloud invoeren op een website. Analog Music Art kijkt naar pieken in luistergedrag, verschillende muzieksoorten en artiesten. Een algoritme maakt er vervolgens een uniek schilderij van, dat je voor een kleine zestig euro kan bestellen. De groep moet er 826 verkopen om de kosten eruit te halen.
De jury ziet het idee graag worden toegepast op nog veel meer zaken die je leven typeren. Je Facebook-gedrag bijvoorbeeld, of je aantal Twitterberichten. 'AMA' zelf denkt in een andere richting. Zo wil de groep de schilderijen in groot formaat op festivals hangen, waarbij smartphone-bezitters de schildering kunnen scannen om direct het muziekprogramma op hun telefoon te zien.
Een eervolle vermelding gaf de jury aan team Up_app, dat een idee heeft voor een wekker-app waarmee je vrienden kan wekken met ingesproken berichten. Het team, dat het inspreken leuker wil maken met (gesponsorde) geluiden van allerlei merken, won een studio-opname om de geluiden op te nemen. Het winnende team van Analog Music Art mag het idee pitchen voor investeerders van de Rabobank.

Winnaar Aquathon: Virtual reality-dijkinspectie

Het Aquathon was kleiner van opzet dan Startup Weekend. Teams kregen de uitdaging om de waterveiligheid te verbeteren. Team NORISKIT kreeg de handen van de jury het meest op elkaar. Het wil waterveiligheid-issues op allerlei aanpakken in één app.
Zo kan je een dijkinspectie doen door rond te kijken in 3D of met virtual reality, maar kunnen gebruikers daarnaast ook schade melden in de app. Daarbij kunnen professionals en bedrijven om hulp worden gevraagd.

Winnaar gezondheid: ziekten ervaren

Hacking Health werd in vier steden tegelijk gehouden. In Groningen deden 35 deelnemers mee. Naast medici en studenten ook patiënten.
Hoe is het om met een bepaalde ziekte of lichamelijke beperking te leven? Die vraag wil het winnende team van Hacking Health beantwoorden met een app. ChallAble laat patiënten uitdagingen versturen naar vrienden en familie. Bijvoorbeeld: adem door een rietje en loop de trap op. Teamlid Tineke Veenstra vormde de basis van de app: zij heeft zelf een aandoening waardoor ze voortdurend vermoeid is. Het door de jury gewaardeerde doel van de app is begrip creëeren voor aandoeningen en ze op een positieve manier bespreekbaar maken.