Advies aan minister Kamp om niet in te stemmen met winningsplan NAM

Het provinciebestuur en elf Groninger gemeenten adviseren minister Kamp (VVD) van Economische Zaken niet in te stemmen met het winningsplan van de NAM. Volgens de provincie en gemeentebesturen is in het plan onvoldoende rekening gehouden met de veiligheid.
Ook vinden de overheden dat er teveel onzekerheid is over de toekomst, het plan niet compleet is en er te weinig rekening wordt gehouden met de negatieve effecten van de gaswinning.

Veiligheid en voorkomen van schade

De Groninger bestuurders vinden dat de veiligheid van inwoners en het voorkomen van schade het belangrijkste moet zijn. Economische aspecten en leveringszekerheid zijn daaraan ondergeschikt.

Niet alleen fysieke schade

Het begrip schade is daarbij veel meer dan het voorkomen van ernstige schade aan gebouwen, zo schrijven de provincie en gemeenten. Het gaat daarbij ook om psychosociale schade van inwoners en om economische en reputatieschade. Hier heeft de NAM nauwelijks oog voor, zo vindt het provinciebestuur.
Woensdag debatteren Provinciale Staten nog over het advies voor de minister. Daarna wordt de definitieve reactie gestuurd naar minister Kamp.