Stad verwacht geen problemen door uitspraak over huishoudelijke hulp

© Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De gemeente Groningen verwacht niet in problemen te komen door de uitspraak van de Centrale Raad voor Beroep over huishoudelijke hulp.
Onderbouwing

De hoogste bestuursrechter bepaalde vorige week dat gemeenten inwoners niet mogen korten op huishoudelijke hulp zonder duidelijke onderbouwing. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft Groningen deze onderbouwing op orde. Er zijn keukentafelgesprekken geweest met iedereen die huishoudelijke hulp krijgt. Voor al deze mensen is de indicatie opnieuw bekeken.

Algemene voorziening

Wel moeten Stadjers de huishoudelijke hulp zelf bij een aanbieder inkopen; het is een algemene voorziening geworden. De Centrale Raad voor Beroep keurde de algemene voorziening van de gemeente AA en Hunze af. Die voldeed niet, omdat de gemeente geen afspraken had met zorgaanbieders. De betrokken inwoonster moest alles zelf regelen.
In Groningen kopen inwoners ook zelf hulp in, maar hebben zorgaanbieders wel een contract met de gemeente. De gemeente heeft er vertrouwen in dat dit voldoet.

Kader

'Voor dit jaar heeft de uitspraak, voor zover we nu kunnen zien, geen consequenties. We nemen de uitspraak mee bij het opstellen van ons beleid voor 2017, omdat deze uitspraak wel een kader schept', aldus de woordvoerder van de gemeente.