'Als ik over de dijk stap, zijn de beslommeringen weg'

'We hebben nieuwe mensen nodig!' Het is september 2015 als Wadloopcentrum Pieterburen een noodoproep doet. Het centrum is op zoek naar nieuwe gidsen.
Er is een tekort aan gidsen, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Dat komt omdat mensen dan zonder begeleiding gaan wadlopen.

En nu?

Hoe is het een half jaar later? 'We hebben 14 aanmeldingen gehad vorig jaar. Er zijn 6 cursisten overgebleven die nu de opleiding volgen' vertelt wadloopgids Peter Rozema. Hij traint de nieuwe gidsen.
Een opleiding tot gids doe je niet zomaar. 'Het duurt gemiddeld zo'n twee jaar. In de twee winterseizoenen doe je de theorie en tijdens de zomer doe je de praktijk', legt Rozema uit.
Vorig jaar is de opleiding geprofessionaliseerd en doen de wadloopcentra in Friesland en Groningen de theorie gezamenlijk. Er is nu ook een nieuw theorieboek gemaakt.

Zwaar

'Ik had niet verwacht dat er zoveel bij komt kijken', zegt Wim Spijk. Hij volgt de opleiding en wil graag wadloopgids worden. Navigatie, EHBO, weerkunde, hydrologie, topografische kennis en van de flora en fauna. 'De opleiding is best wel zwaar maar wel heel leuk' legt Spijk uit. 'Als ik over de dijk stap, zijn de beslommering weg. De wadden is een prachtige plek en staat niet voor niks op lijst UNESCO werelderfgoed.'

Nog meer mensen

'We zijn nog steeds op zoek naar nieuwe mensen. Vooral jonge mensen kunnen we goed gebruiken', vertelt Peter Rozema. Geïnteresseerden doen het niet voor het geld, een wadloopgids wordt namelijk niet betaald. Wel krijgt de gids een onkostenvergoeding voor het materiaal.
'Het is de unieke ervaring op het Wad waarvoor je het doet. Het lijkt een grijze wereld maar het is zoveel meer. Hier is zoveel leven te vinden en het is zo mooi', vertelt Rozema. Hij heeft een echte liefde voor het wad en hij wil dat graag overbrengen op nieuwe cursisten.

Lees ook: